Binnenland

Achtervolgingsmannen revancheren zich met tweede tijd ooit

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Achtervolgingsmannen revancheren zich met tweede tijd ooit

[NOS] Sven Kramer, Koen Verweij en Jan Blokhuijsen hebben Nederland zo goed als zeker een ticket voor de Olympische Spelen bezorgd op de ploegenachtervolging.

Bij de eerste wereldbeker eindigde de Nederlandse ploeg, met toen Jorrit Bergsma in plaats van Sven Kramer, op een dramatische tiende plaats. Omdat alleen de topzes in de wereldbekerstand en de twee tijdsnelsten naar de Spelen gaan, moest er een goed resultaat worden neergezet.

Snelle tijd belangrijk voor kwalificatie Spelen

Dat lukte in de tweede tijd ooit gereden: 3.36,11. Daarmee bleef Nederland iets meer dan een halve seconde boven het eigen wereldrecord uit 2013. In het tweede deel van de race reed Nederland even onder het schema van het wereldrecord, maar dat bleek net te hoog gegrepen.

"Het was wel even spannend", reageert Kramer. "Je kan je geen fouten meer permitteren en je wil geen risico's nemen. Een foutje is snel gemaakt, dus we moesten gewoon een degelijk rit rijden. We hebben in deze opstelling fantastisch gereden."

Blokhuijsen sluit zich bij Kramer aan. "Het geeft heel veel vertrouwen dat wij met z'n drieën bijna een wereldrecord rijden, want we zijn voor het eerst in bijna vier jaar weer samen."

Toch was het wereldrecord niet het doel, zegt Verweij. "We wilden in de topdrie eindigen en een goede rit neerzetten. Dat hebben we gedaan, al waren we een beetje zenuwachtig."

Nederland staat nu in het klassement op de derde plaats. Als Oranje volgende week in Salt Lake City onverhoopt alsnog uit de topzes valt, zal de vandaag gereden tijd hoogstwaarschijnlijk genoeg zijn voor een ticket voor de Spelen.

Verweij gediskwalificeerd op massastart

Verweij bereikte ook de finale van de massastart, maar werd later alsnog gediskwalificeerd. De reden daarvoor was dat hij schaatsers had ingehaald in de eerste ronde. Dat is een loze ronde waarin alle deelnemers bij elkaar blijven rijden en niet inhalen. Verweij deed dat toch en werd na afloop van de race uit de uitslag gehaald.

Jorrit Bergsma, die vrijdag als laatste eindigde op de 5.000 meter, deed ook mee aan de massastart maar wist zich door een tiende plaats in de halve finale niet te plaatsen voor de eindstrijd.

Ster advertentie
Ster advertentie