Binnenland

Jan Terlouw overweldigd door reacties op emotioneel betoog

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jan Terlouw overweldigd door reacties op emotioneel betoog

Jan Terlouw is onder de indruk van alle reacties die hij kreeg na zijn emotionele speech in De Wereld Draait Door. Daarin vertelde Terlouw onder meer dat er in zijn kindertijd nog touwtjes uit brievenbussen hingen om de deur te openen, maar dat er nu veel is veranderd. Het vertrouwen is volgens hem weg. "Nu wordt je fiets zelfs gestolen als er drie sloten omheen hangen."

"De reacties hebben me overweldigd", vertelt Terlouw in De Perstribune op NPO Radio 1. "Ik kan alleen maar de conclusie trekken dat het land blijkbaar zit te wachten op iemand die verwoord wat ze voelen. Namelijk dat er een gebrek is aan vertrouwen en dat we onvoldoende doen aan het behoud van de wereld. We moeten het vertrouwen in elkaar herstellen."

{quoteaudiofragment audio="252619" author="Jan Terlouw" caption="Er komt altijd commentaar op zoiets. Je kunt in 10 minuten geen analyse van de wereld geven" }

Naast alle lovende reacties komt er ook kritiek op Terlouws speech. Zo zou hij niet de olifanten in de kamer benoemen. Terlouw: "Er komt altijd commentaar op zoiets. Je kunt in tien minuten geen analyse van de hele wereld geven. De wereld is moeilijk geworden. Er gaan dingen verkeerd, er is zoveel in ontwikkeling. Je moet durven zeggen dat het niet goed is gegaan en dat we het anders gaan doen."

'Ging het niet te hard?'

Volgens de oud-D66-politicus moet de verzakelijkte wereld veranderen. Maar het paarse kabinet met D66 werkte juist aan het liberaliseren van de markt, stelt presentator Govert van Brakel. "Door de globalisering en het uiteenvallen van de Sovjet-Unie was het gevoel: de markt gaat het maken, de wereldhandel gaat het maken," vertelt Terlouw. "Daar heeft mijn partij inderdaad ook aan meegedaan, wie niet overigens? Maar nu moet je kijken, ging het niet te hard?"

Terlouw wil vooral hoop bieden voor de jeugd. "We zijn de wereld aan het verwoesten. Dat gaat mij niet aan, dat zal mijn tijd wel duren. Het is belangrijk voor de jeugd. We moeten een prachtige wereld nalaten. Dat is onze taak!"

Heb je de toespraak nog niet gehoord? Dan is het zeker de moeite waard om even terug te kijken:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie