Binnenland

Vakbond De Unie: 'Hoekstra duwt KLM verder onder water'

KRO-NCRV
foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Vakbond De Unie: 'Hoekstra duwt KLM verder onder water'

Door het stellen van voorwaarden als het snijden in nachtvluchten en het gebruik van biobrandstof, duwt minister van Financiën Wopke Hoekstra luchtvaartmaatschappij KLM 'verder onder water'. Dat zegt voorzitter van vakbond De Unie Reinier Castelein in 1 op 1. "Hoekstra moet nu leveren."

De eisen aan het steunpakket zetten het verdienvermogen van KLM onder druk. Zo moet KLM nu als enige maatschappij in Europa duurder tanken, zegt Castelein. "Door eenzijdig eisen te stellen aan KLM als bedrijf, kan KLM wereldwijd niet concurreren."

Ook door 'niets te regelen' in Parijs duwt Hoekstra KLM verder onder water, zegt de voorman van De Unie. "Hoekstra vergeet in Parijs op tafel te slaan. Bij de overname van KLM door Air France is afgesproken dat Schiphol als 'hub' zou worden blijven gebruikt." In die afspraak zit alleen een lek, zegt Castelein. "Want er staat niets over de omvang van het gebruik van die hub."

Hoekstra moet leveren

Vorig jaar kocht Hoekstra namens de Nederlandse staat voor 750 miljoen euro aandelen in het moederbedrijf. Die 'overval' heeft de onderlinge verhoudingen volgens de vakbondsman geen goed gedaan. "De oplossing zit hem in het normaliseren van de verhoudingen en het vastleggen van de verdeelsleutel tussen Amsterdam en Parijs. Laat Hoekstra nu maar eens leveren, iets dat wat wij al hebben gedaan door afspraken te maken over een loonoffer."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie