Binnenland

Dilemma: Koekoeksjong wel of niet redden?

foto: Omroep Gelderlandfoto: Omroep Gelderland
  1. Nieuwschevron right
  2. Dilemma: Koekoeksjong wel of niet redden?

Moet je een koekoek redden die uit het nest valt? De Vogelbescherming wil de natuur z'n gang laten gaan. Toch kon ecoloog Bram Ubels het vogeltje niet laten creperen.

Het moest de meest beroemde koekoek ter wereld worden; maar zijn carriere is in de kiem gesmoord. Voor het eerst in de geschiedenis was de Vogelbescherming erin geslaagd met een webcam een opgroeiende koekoek in een nest te volgen. Via 'Beleef de Lente' werd de koekoek dagelijks door duizenden mensen bekeken.

Tot afgelopen vrijdag.... Toen was het nest in het riet leeg en verwaaid. Het koekoeksjong was eruit gevallen. Ecoloog Ruud Ubels - die het koekoeksnest in de gaten hield - ging kijken en vond het koekoeksjong klem in het riet vlak boven het water. "Het standpunt van 'Beleef de Lente' is: De natuur laten zien zoals die is, hoe wreed en hard het ook is. Het hoort erbij als vogels het niet overleven", vertelt Ruud zondagochtend in Vroege Vogels op NPO Radio 1.

Hij nam niettemin de jonge onderkoelde koekoek mee naar huis. En de dag erop leverde hij het beestje af in de vogelopvang in Halle. "Ik stond voor een dilemma. Enerzijds: Het is de natuur laat 'm maar doodgaan. Anderzijds: Ik kon dit vogeltje niet voor dood achterlaten, dus ik hem 'm mee naar huis genomen. Hij is nu in goede handen."

'Jij hebt ook een hart'

Vroege Vogels-presentator Menno Bentveld had alle begrip voor de keuze om in te grijpen. "Ach ja, je hebt ook een hart. Ik kan me voorstellen dat je zo'n onderkoelde koekoek niet aan z'n lot overlaat."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie