Binnenland

Zijn reizen voor mindervaliden echt duurder?

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Zijn reizen voor mindervaliden echt duurder?

[AVROTROS] Radar krijgt meldingen van consumenten dat het niet altijd makkelijk is om hotelkamers voor mindervaliden te vinden. Ook zou het boeken van een vakantie via een gespecialiseerd reisbureau duurder zijn. Hoe zit dat?

Zijn reizen voor mindervaliden echt duurder?

Anderhalf miljoen Nederlanders hebben een motorische beperking. Zij zoeken meestal een hotelkamer die geschikt is voor mindervaliden. Eenmaal op de accommodatie wil je natuurlijk dat je als mindervalide alles goed geregeld hebt.

Een voorbeeld van zo'n reisbureau is Landstede Buitengewoon Reizen. Zij verkopen reizen voor mindervaliden en zeggen tegen ons dat dergelijke reizen in principe niet duurder zijn. Soms kunnen de prijzen hoger liggen, omdat de rolstoeltransfer dan in de pakketprijs is verwerkt. Het reisbureau geeft aan dat ze alleen rolstoelvriendelijke accommodaties inkopen.

Wat is een rolstoelvriendelijke accommodatie eigenlijk?

Kamers voor mindervaliden zijn meestal groter in vloeroppervlakte, hebben een bredere ingang en bevinden zich vaak op de begane grond. Soms zitten ze ook op een hogere verdieping, dichtbij de lift die dan breed genoeg is. Vaak zijn de badkamers aangepast met een verbrede doorgang, zijn er beugels aangebracht, is het toilet verhoogd en is er een open douche met zitje. Het bed op de hotelkamer is meestal verhoogd en/of verstelbaar. Soms bieden hotels ook faciliteiten om een scootmobiel of elektrische rolstoel op te laden en zijn geleide- en hulphonden veelal toegestaan.

Moet elk hotel mindervalide kamers aanbieden?

Bregje Krijnen van UdinkSchepel Advocaten denkt van niet. Reisorganisaties hoeven geen mindervalide kamers aan te bieden. Hotels die wel mindervalide kamers aanbieden mogen daarvoor, volgens Krijnen, een toeslag in rekening brengen.

Beschikbaarheid niet duidelijk aangegeven

Conny Kooijman stuurde ons een e-mail. Zij snapt niet dat reguliere reisorganisaties wel overal aangeven dat een accommodatie kindvriendelijk is, maar niet of er kamers beschikbaar zijn voor mindervaliden. Reisjournalist Daan Vermeer zegt dat die informatie verplicht beschikbaar moet zijn. "De informatievoorziening bij reguliere reisorganisaties is zo goed als afwezig, maar het goede nieuws is wel dat zij per 1 juli 2018 helder moeten zijn over hoe geschikt hun aanbod is voor mindervalide reizigers. Verder komt er een wet aan (juli 2018) waarin verplicht wordt dat hotels info geven over MIVA-voorzieningen. Die wet geldt in heel Europa."

De klacht van Conny is niet de enige. Ook Berta mailt naar de redactie. Ze vindt het "ingewikkeld geregel en gedoe" om aan een aangepaste kamer te komen. Ze is maar thuis gebleven met haar man terwijl ze eigenlijk op reis wilden voor hun veertigjarige trouwdag.

Mag zo'n speciale kamer extra geld kosten?

Dat mag volgens Krijnen. "Hotels mogen meerkosten rekenen. Er is geen wet die dit verbiedt. Volgens mij gebeurt het in de praktijk overigens niet." Krijnen zegt dat organisaties die zich richten op reizen voor mindervaliden duurder zijn vanwege het veel lagere volume reizen dat geboekt wordt. "Het zijn kleine bureautjes die geen grote kortingen kunnen bedingen."

Tip: boek direct bij het hotel

Conny deelt een tip met de luisteraars die in hetzelfde schuitje zitten. Ze kijkt tijdens haar zoektocht naar een vakantie welke hotels worden aangeboden in de reizen bij dure gespecialiseerde reisorganisaties en boekt vervolgens zelfstandig die hotels via een boekingssite of bij het hotel zelf.

Reageren? Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie