Binnenland
AVROTROS

'Forum voor Democratie kan niet bestaan zonder Thierry Baudet'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Forum voor Democratie kan niet bestaan zonder Thierry Baudet'

Het is oorlog bij Forum voor Democratie. Het bestuur en Thierry Baudet staan tegenover elkaar. Hij wil de partij in tweeën splitsen en de naam houden. Het bestuur wil dat leden zich uitspreken over Baudet. "Ik denk dat Baudet akkoord gaat met de wens van het bestuur", zegt Chris Aalberts in EenVandaag die FVD de afgelopen jaren volgde en het boek De partij, dat ben ik schreef.

Video niet beschikbaar

Er zou dan een algemene ledenvergadering worden georganiseerd. Het bestuur doet dat alleen als Baudet een mediastop neemt en zijn plek in bestuur opgeeft.

Leden maken Baudet winnaar

Als de leden het woord krijgen over wat er moet gebeuren, dan krijgt Baudet volgens Aalberts vrijwel gegarandeerd steun. "De kans is groot dat hij daar als winnaar uitkomt. De critici zijn namelijk binnenkort weg, want die zegen nu hun lidmaatschap op. Dus de fans van Baudet blijven. De naam en Baudet blijven dan ook een eenheid", vertelt hij.

Het bestuur en Baudet staan tegenover elkaar. De fracties in het land zijn op de hand van het partijbestuur en niet op die van Baudet, zegt Aalberts. "Je kunt heel duidelijk zien dat er bepaalde kampen zijn. Het Europees parlement is op de hand van Annabel Nanninga, en de helft van de provincies ook. Van veel provincies weten we het ook niet, maar zelfs als iedereen van wie we het niet weten achter Baudet zou staan, is er nog steeds een meerderheid voor Nanniga. Het heeft verder geen invloed, maar het zegt wel dat de kritiek op Baudet heel groot is geworden." Zelf houdt Aalberts dat in een excel-sheet bij op Twitter.

Als Baudet voor zichzelf begint

Nanninga eiste dinsdag dat Baudet niet op de kieslijst van Forum komt. Hij zou op staande voet geroyeerd moeten worden. "Als Baudet dan zelf een andere partij opricht, is het gedaan voor Forum voor Democratie", zegt Aalberts.

"Forum zonder Baudet wordt natuurlijk helemaal niks. Hij neemt al zijn fans mee naar zijn nieuwe partij. Je kunt wel heel erg tegen Baudet zijn en daar zijn goede redenen voor, maar de vraag is wat je overhoudt als je hem eruit zet. Ik zou zeggen, heel weinig."

Mensen moeten wennen

Mensen die Baudet hoog op de kandidatenlijst had gezet, keren zich een voor een van hem af en doen uitspraken over hem. Maar het is niet voor het eerst dat hij extreme uitspraken doet. "Je hebt gematigden en extremen. Baudet zit aan de extreme kant. Maar tot 2019 is het gematigd geweest, omdat de heer Otten daar zat en toch redelijke gematigde standpunten had voor deze politieke hoek. Dus dat heeft tot 2019 extremisme afgedekt."

Sinds Baudet in zijn eentje aan het roer staat, is de uitstralingen van Forum voor Democratie veranderd, zegt Aalberts. "Mensen worden pas heel laat wakker en zien dat die koers is veranderd. Mensen die rechts zijn en het in principe eens zijn met bijvoorbeeld minder migratie, hebben veel meer tijd nodig om te zien dat dit allerlei grenzen overgaat."

Wilders

Wat moeten de kiezers nu? "Ik vind eigenlijk dat we één man zijn vergeten in deze 6 dagen", zegt Aalberts. Die zit al 6 dagen klaar met champagne en kan dat in gaan schenken: Geert Wilders."

"Die heeft dezelfde opvattingen als Baudet, maar heeft zijn partij op orde en heeft een goed gevulde lijst. Dus heel veel mensen zullen daar naar toegaan", zegt Aalberts.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 16 en 17 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie