Binnenland
MAX

Roddelen: essentieel, maar ook schadelijk

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Roddelen: essentieel, maar ook schadelijk

We maken ons er allemaal wel eens schuldig aan: roddelen. Volgens Amerikaans onderzoek doen we het zelfs bijna een uur per dag. Waar voorheen de koffieautomaat de plek was voor roddels, gebeurt dat nu vaker online. Op TikTok verschijnen steeds meer accounts van scholieren die sappige roddels plaatsen over medeleerlingen of leraren. Maar waarom roddelen we? Hoogleraar organisatiewetenschappen aan de VU Amsterdam Bianca Beersma vertelt erover in Villa VdB.

Waarom roddelen we zo veel? ‘Het is niet alleen maar slecht’

Video niet beschikbaar

Roddelen is essentieel

Roddelen is essentieel voor de mens en dat is altijd al zo geweest, zegt Beersma. "Als er vroeger gejaagd werd, moest je kunnen weten wat je aan je groepsgenoten had. Toen groepen groter werden, kon je zelf niet altijd van alles op de hoogte zijn. Daarom was het belangrijk om via anderen te horen wat je groepsgenoten deden en wat je aan ze had." Die uitwisseling van informatie is nog steeds een belangrijke reden om te roddelen.

TikTok roddels

Maar naast de positieve kanten die roddelen heeft zoals informatie uitwisselen, zijn er ook keerzijdes van roddelen. "Anderen naar beneden halen of je eigen invloed versterken door achter iemands rug om te praten zijn veel gebruikte redenen om te roddelen. Het zijn vooral deze functies van roddelen die achter de TikTok roddelaccounts zitten", vertelt Beersma.

"Uit onderzoek blijkt dat alleen al het vermoeden dat mensen over je roddelen heel beschadigend is. Als het naar online verplaatst, wordt de reikwijdte groter en blijft de informatie permanent staan. Dat is erg schadelijk."

Cultuurverandering

Op scholen is een cultuurverandering nodig, volgens Beersma. "Mensen op zo’n school die de consumenten zijn van de roddels moeten kritisch kijken naar de motieven achter een roddel. Als je denkt dat een roddel vooral wordt gedeeld om iemand te beschadigen, gaan mensen daar niet in mee." Scholen moeten een cultuur krijgen waarin mensen beseffen: dit gedrag willen we niet, aldus Beersma.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie