Binnenland
KRO-NCRV

Autoriteit Persoonsgegevens: ‘Wees niet naïef met beeldbellen’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Autoriteit Persoonsgegevens: ‘Wees niet naïef met beeldbellen’

Voer geen vertrouwelijke gesprekken met gratis videobellen, want die programma's kunnen afgeluisterd worden. Hiervoor waarschuwt Aleid Wolfsen, de voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens, tegen Sven Kockelmann in het programma 1op1.

Nu we allemaal massaal aan het thuiswerken zijn en dagelijks vergaderen of persoonlijke gesprekken voeren vanaf de keukentafel, moeten we extra voorzichtig zijn met wat we delen via gratis software. Want, zo zegt Aleid Wolfsen, de voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens, er worden door dit soort bedrijven persoonsgegevens verkocht aan andere partijen. "Ook bij bedrijven zoals Google moeten de rekeningen worden betaald, dus wees voorzichtig met wat je wilt delen."

Sta erbij stil wat je allemaal deelt voor de camera van je computer, denk ook aan de gesprekken met je huisarts of psycholoog. "Je deelt soms meer met je arts dan met je partner en je wilt niet dat dit soort conversaties lekken." Volgende week start de Autoriteit Persoonsgegevens met een voorlichtingscampagne over het veilig gebruiken van apps die je tijdens deze crisis gebruikt om vanuit huis te werken.

Vrijwillige medische apps

Vandaag lanceert de LUMC een app die mensen vrijwillig kunnen downloaden. In deze zogenaamde COVID Radar app zal dagelijks meermaals om invoer worden gevraagd over de persoonlijke gezondheidstoestand. Met deze gegevens wil het Leidse ziekenhuis een beter beeld krijgen van de verspreiding van het coronavirus.

Mag de overheid besmette personen ook volgen via de telefoon? Wolfsen zegt dat dat niet mag, maar als je totaal vrijwillig gegevens geeft aan het LUMC, dan mag die instelling je wel volgen. Wel moeten de gegevens worden vernietigd. En je kunt zelf aangeven hoe lang die gegevens bewaard mogen blijven.

Chinese toestanden

Wereldwijd verzamelen steeds meer overheden persoonsdata om de besmettingen met het coronavirus te bestrijden. In China is er in verschillende steden een verplichte app met gezichtsherkenning die ook de temperatuur meet. Aan deze app is ook een QR-code gekoppeld die een signaal geeft of je wel op straat mag komen.

In Zuid-Korea koppelen ze camerabeelden, banktransacties en mobiele telefoons aan elkaar. In Oostenrijk, Italië en Polen volgen ze mensen al via hun telefoonsignaal en ook in andere Europese landen wordt er nagedacht over hoe data kunnen helpen mensen te volgen.

In Nederland worden bijvoorbeeld in Amsterdam ook meer camera's opgehangen om te kijken of mensen, en met name jongeren, niet samenscholen. "Extra camera's en drones mogen ingezet worden voor handhaving, maar alleen voor een specifiek omschreven doel en tijd", aldus Wolfsen. "Daarvoor moet de officier van justitie toestemming geven." De situatie zoals die in China is, dat willen we hier niet. "Ik begrijp dat er over allerlei maatregelen wordt nagedacht. Maar kijk voor welk doel, doe het tijdelijk. Maar als de omstandigheden veranderen verloopt de legitimiteit."

Download de NPO Radio 1 app

Met onze app mis je niets. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1 app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie