Binnenland

Helft energietoeslag nog niet uitgekeerd in Randstad

NOS
foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Helft energietoeslag nog niet uitgekeerd in Randstad

De energietoeslag van 800 euro is in de vier grote steden uitbetaald aan nog maar de helft van de mensen die daar recht op hebben, blijkt uit een rondgang van de NOS. Minimahuishoudens die bekend waren bij gemeenten kregen de energietoeslag vaak automatisch op hun rekening. Maar veel van de mensen die zelf de toeslag hebben aangevraagd wachten nog op hun geld, zegt ook wethouder armoedebestrijding in Rotterdam, Michiel Grauss, in het NOS Radio 1 Journaal.

Bij mensen die nog niet in de systemen staan, duurt het verwerken van de aanvraag langer omdat nagegaan moet worden of ze wel recht hebben op de toeslag. Aanvragers moeten kunnen aantonen dat ze een huis hebben, een energiecontract en dat ze niet te veel inkomen hebben. Ook zijn er veel mensen die wel recht hebben op de toeslag, maar deze nog niet hebben aangevraagd.

Het kabinet heeft extra geld uitgetrokken voor de regeling. De gemeenten moeten dat geld zelf verdelen. De grote steden verwachten in de komende twee maanden het gros van de aanvragen te kunnen afhandelen.

Ster advertentie
Ster advertentie