Binnenland
NOS

Haven Rotterdam experimenteert met inzet drones

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Haven Rotterdam experimenteert met inzet drones

In de haven Rotterdam is deze week een proef gestart met de inzet van drones voor het bevoorraden van schepen. "Met drones kun je dingen sneller, veiliger en efficiënter doen", zegt een van de initiatiefnemers in het NOS Radio 1 Journaal.

Haven Rotterdam experimenteert met inzet drones

De initiatiefnemers hopen dat door de inzet van drones verkeer en transport in de haven veiliger, slimmer en sneller worden. Voor de proef leverde een drone een pakket af op de Pioneering Spirit van offshore-aannemer Allseas.

Uiteindelijk willen de initiatiefnemers toewerken naar het vervoeren van grotere vracht en zelfs mensen, zegt Stephan van Vuren van Dutch Drone Delta.

Wetten en regels

Voorwaarde is wel dat het luchtruim boven de haven daarop wordt ingericht, zodat de drones niet met elkaar of ander luchtverkeer in botsing komen. Ook moeten er wetten en regels worden opgesteld. Daarvoor moet eerst ervaring worden opgedaan.

Behalve bij de bevoorrading van schepen kunnen drones ook een rol gaan spelen bij brandpreventie- en bestrijding, het opsporen van milieudelicten, inspectie en onderhoud van installaties en bruggen en snel medisch transport van bloed en organen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie