Binnenland

Tweede Kamer wil onderzoek naar brand vreemdelingendetentiecentrum Rotterdam

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tweede Kamer wil onderzoek naar brand vreemdelingendetentiecentrum Rotterdam

[KRO-NCRV] Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Dijkhoff onderzoek laat doen naar de afhandeling van een brand in het vreemdelingendetentiecentrum in Rotterdam op 25 mei. Uit onderzoek van drie hulporganisaties, waaronder Amnesty International, blijkt dat er tijdens en na de brand veel is misgegaan met de opvang en begeleiding van de 47 opgesloten gedetineerden, die in afwachting waren van hun uitzetting.

Zo zijn ze bijvoorbeeld pas uit hun cel gehaald toen de brandweer kwam. Er was toen al rookontwikkeling, en zij hebben daar gezondheidsklachten door opgelopen, zegt Annemarie Busser van Amnesty International in De Ochtend. Bovendien zijn nadat de brand geblust was enkele mensen gestraft met tien dagen in de isoleercel omdat ze zich tijdens de ontruiming zouden hebben misdragen. Volgens Busser is dat buitenproportioneel: het is heel logisch dat mensen in zo’n situatie in paniek zijn. Er is geweld tegen hen gebruikt, en sommigen moesten vernederende visitaties ondergaan, in het bijzijn van vrouwen.

Joël Voordewind, Tweede Kamerlid voor de Christenunie, reageert geschrokken op de conclusies van het onderzoek. Tot nu toe vond de inspectie van het ministerie een dergelijk onderzoek niet nodig. Voordewind wil dat de Inspectie de nasleep van de brand alsnog onderzoekt. Een Kamermeerderheid heeft zich inmiddels bij hem aangesloten. Voordewind: “We hebben na de Schipholbrand heel duidelijke afspraken gemaakt, en het is nu duidelijk dat die onvoldoende worden uitgevoerd.” Volgens Voordewind gaat het allemaal veel te langzaam.

Volgende maand staat de nieuwe wet waarin vreemdelingendetentie wordt geregeld op de agenda van de Tweede Kamer. Busser is niet tevreden met wat daarin nu is voorgenomen. “Deze mensen hebben geen strafrechtelijke handelingen gepleegd. Ook in de nieuwe wet worden ze wel zo behandeld. De gebouwen en de cellen zijn nog steeds zo als in een penitentiaire instelling. Ze mogen straks wel vaker naar buiten, maar ze zijn nog steeds driemaal per dag opgesloten.”

Voordewind is ook van mening dat de behandeling van vreemdelingen die op hun uitzetting wachten grondig moet veranderen. “Kijk bijvoorbeeld naar België, daar zijn mensen wel afgesloten, maar zitten ze niet echt opgesloten.”

Ster advertentie
Ster advertentie