Binnenland
KRO-NCRV

Pascale geeft thuisonderwijs: 'Kinderen zitten echt niet achter de geraniums'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Pascale geeft thuisonderwijs: 'Kinderen zitten echt niet achter de geraniums'

Hun kinderen gaan juist met veel meer anderen om, vertelt Pascale Hoek, die haar hele gezin thuisonderwijs geeft. "Het is een misverstand dat ze 24 uur per dag thuis zijn", zegt ze bij Spraakmakers.

Het is vanwege haar geloof dat ze voor de kids 'vrijstelling van de leerplicht' heeft aangevraagd, zoals dat formeel heet. "Wij zijn katholiek-apostolisch, dat komt vrij dicht in de buurt bij de Grieks orthodoxe kerk."

Past niet bij levensovertuiging

Geen enkele school paste bij hen, zegt ze. "Toen mijn zoon anderhalf was, zijn we alle scholen afgegaan. We hebben er denk ik een stuk of tien bekeken. Maar je levensovertuiging is niet iets wat je tussen negen en drie even opzij zet."

Zo is ze thuisonderwijs gaan geven aan alle vijf de kinderen - de oudste twee zijn inmiddels klaar. Op deze manier heeft ze haar kinderen een begrip als vergeving mee kunnen geven, en ze geleerd dat het recht van de sterkste niet altijd geldt. Zaken waar volgens haar op een reguliere school minder aandacht voor is.

Voordelen van thuisonderwijs

Als je eenmaal bezig bent, merk je gewoon dat er heel veel andere voordelen zijn, zegt ze. Zo komen ze in contact met jongens en meiden van allerlei leeftijden. “Mijn kinderen zijn altijd met heel veel andere kinderen omgegaan - kinderen van veel verschillende culturen en leeftijden. Dat heb je natuurlijk niet in de klas. Binnen de groep mensen die thuisonderwijs geeft, zijn er veel initiatieven om dingen samen te doen en dat hebben we ook altijd gedaan.”

Ook naar scouting

De kids zitten zeker 'niet thuis achter de geraniums', benadrukt ze. "Ik denk dat dat een beetje een misverstand is, want ze zitten natuurlijk niet 24 uur per dag bij jou. Lesgeven doe je heel efficiënt, één op één gaat het vrij snel. En mijn kinderen zitten ook scouting, dansles, paardrijden, atletiek en voetbal. Dus ze hebben natuurlijk heel veel mensen om zich heen door wie ze beïnvloed worden."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie