Binnenland
NOS

Overgrote meerderheid kiest voor onafhankelijk Koerdistan: hoe nu verder?

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Overgrote meerderheid kiest voor onafhankelijk Koerdistan: hoe nu verder?

Hoewel de stemmen pas over drie dagen zijn geteld, is nu al duidelijk dat een overweldigende meerderheid van de Koerdische kiezers heeft gestemd vóór een onafhankelijk Koerdistan. Na het sluiten van de stembussen gisteravond vierden de Koerden feest, maar daarbij bleef één vraag onbeantwoord: hoe nu verder?

Het referendum is niet bindend. Met de uitslag wil de Koerdische leider Massoud Barzani opnieuw onderhandelen met de Iraakse regering in Bagdad. "We hopen zo op een goed manier uit elkaar te gaan en een vreedzame oplossing te vinden", zegt Dindar Kocer, woordvoerder in Nederland voor de Koerdische Democratische Partij in NOS Met het Oog op Morgen.

Dindar Kocer over onafhankelijkheid

Geld

Maar volgens correspondent Marcel van der Steen gaat de stemming over meer dan onafhankelijkheid. Barzani heeft straks een middel om de Iraakse premier onder druk te zetten in onderhandelingen over geld. Door de dalende olieprijzen gaat er een stuk minder geld van Irak naar de Koerdische regio. "Met de uitslag van dit referendum in zijn hand, kan Barzani proberen de olie-opbrengsten beter te laten verdelen."
Vooralsnog ziet Irak een onafhankelijk Koerdistan niet zitten. Premier Abadi heeft al gezegd dat hij weigert om met de Koerden te praten over de uitslag van het referendum. Ook andere landen zoals Turkije en Iran, waar veel Koerden wonen, voelen er weinig voor. "De spanningen lopen steeds verder op", vertelt Van der Steen. "Turkije dreigt met militaire ingrijpen en de Verenigde Staten en de Verenigde Naties reageren afwijzend op het referendum."
Volgens Van der Steen is één ding zeker: "Met zoveel ja-stemmers kan je niet meer terug. De eerste stap richting onafhankelijkheid is gezet."

Correspondent Marcel van der Steen: hoe nu verder?

Ster advertentie
Ster advertentie