Binnenland
AVROTROS

Last van mieren en zilvervisjes? 'Raak ze op de juiste vlakken'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Last van mieren en zilvervisjes? 'Raak ze op de juiste vlakken'

Heb jij last van irritante beestjes in huis, zoals mieren, pissebedden of muggen? In samenwerking met Radar heeft Stax&Toine afgelopen week een poll uitgezet onder consumenten met de vraag welke beestjes zij het meest vervelend vinden om in huis te hebben. En nog belangrijker: hoe houd je de beestjes buiten?

"Beestjes hebben drie dingen nodig: water, schuilplaats en eten. Als je ze op die vlakken weet te raken, is de noodzaak om binnen te komen een stuk kleiner", zegt Bastiaan Meerburg, plaagdierexpert van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) in Stax&Toine.

Ruim 2500 respondenten hebben de poll ingevuld. Het zal je niet verbazen dat de mug met stip op nummer één staat. De grote slaapverstoorder en veroorzaker van de rode, jeukende bulten.

Op nummer 1: de mug

Het hangt ook af van het tijdstip van het jaar welke beestjes irritant zijn. Muggen passen bij deze tijd van het jaar en die vinden we op dit moment dus het allervervelendst. Hoe kunnen we deze insecten buiten de deur houden?

Onze respondenten geven vooral als tip om zoveel mogelijk horren voor de ramen te plaatsen en de muggen dood te slaan met een vliegenmepper of een krant. Let er wel op dat je dit niet doet op het moment dat de mug op een witte achtergrond zit.

Bastiaan Meerburg, plaagdierexpert van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) is het met de respondenten eens: "De allerbeste manier is goede weringsmaatregelen. Goede horren achter de ramen en bij de achterdeur."

"Zorg ook dat je in je tuin geen plekken hebt waar veel water blijft staan, zoals in gieters of een zwembadje. Daar kunnen muggenlarven zich makkelijk in ontwikkelen. Dat ontwikkelt zich in een week en zo creëer je een kleine muggenplaag."

Op nummer 2: zilvervisjes

Op nummer twee staan de zilvervisjes. Wanneer komen deze beestjes in je huis voor? Meerburg: "Zilvervisjes komen voor op plekken met een hoge luchtvochtigheid, zoals in de badkamer, op het toilet en in de keuken."

Zilvervisjes hebben vooral baat bij nieuwe huizen met een constante temperatuur van tussen de 22 tot 24 graden. De tip van de respondenten om zilvervisjes buitenshuis te houden, is het huis vooral goed schoonmaken.

En dat is een goede tip, zegt Meerburg. "De beste optie om zilvervisje te bestrijden is naden en kieren dichten en de temperatuur rond de twintig graden houden. Daarnaast is het verstandig om goede hygiënemaatregelen te treffen, dus goed stofzuigen, schoonmaken en dweilen."

Op nummer 3: fruitvliegjes

Op nummer drie van de meest irritante beestjes in huis, staan de fruitvliegjes. Meerburg: "Deze beestjes zijn met name in de zomermaanden vervelend. Je ziet dat ze zich ontwikkelen op bronnen waar organisch materiaal in zit. Denk aan een groenbak in de keuken waar restafval in komt te zitten, maar ook bierflesjes die blijven staan."

Fruitvliegjes worden volgens Meerburg aangetrokken door alcohol en azijnlucht en kunnen zich binnen twaalf dagen ontwikkelen. Vrouwen leggen veel eitjes en dat zorgt voor grote aantallen. Eén van onze respondenten geeft als tip om een fruitvliegjesval te maken met een bakje water met daarin een scheutje azijn en afwasmiddel.

Meerburg geeft als tip om de bron zo snel mogelijk op te sporen en verwijderen. "Dek vuilnisemmers en afvalcontainers goed af en bewaar groente en fruit niet te lang. Spoel ook regelmatig het schrobputje goed door. Daar kan organisch afval zich in ophopen."

Mieren vinden we ook erg vervelend

Als je pech hebt, zit je hele jampotje onder met mieren. Meerburg: "Ze gaan op zoek naar lekkers wat wij voor ze achterlaten. Ze zoeken een spoor, iets wat op het aanrecht of in keuken ligt en gaan erop af."

Levensmiddelen zoals suiker en jam moet je daarom goed opbergen en afdekken. "Om te voorkomen dat mieren binnenkomen, is het verstandig om de naden en kieren op plekken waar ze binnenkomen te dichten. Openingen aan de buitenkant van de gevel kun je ook gaas in stoppen, dan heb je minder overlast", zegt Meerburg.

Meerdere respondenten noemen de mierenlokdoos om van de mieren af te komen. Het is volgens Meerburg de vraag of dat verstandig is. "Mensen zetten ze vaak binnen neer, maar het heet niet voor niets een lokdoos." Als je dan een mierenlokdoos wil gebruiken, zet die lokdoosjes dan juist buiten neer.

Als je maar enkele mieren in huis hebt, kun je die het beste gewoon opzuigen. Meerburg: "Mieren geven een geurspoor af, zodat ze de weg terug weten. Als je die mierenstraat netjes schoonmaakt en zorgt dat die geursporen weg zijn, kennen ze die richting niet meer."

Raak ze op de juiste vlakken

"Beestjes hebben drie dingen nodig: water, schuilplaats en eten. Als je ze op die vlakken goed weet te raken, is de noodzaak om binnen te komen een heel stuk kleiner", zegt Meerburg.

Ervaar je echt veel overlast van de beestjes in je huis? Dan kun je altijd nog een plaagdierbeheerser inschakelen. Op de website van het KAD staat informatie over alle soorten beestjes inclusief tips om de huisjes te voorkomen en bestrijden.

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie