Binnenland
NOS

Hoe moeten we de coronacijfers interpreteren?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe moeten we de coronacijfers interpreteren?

Twee zaken vielen op in de briefing van de Tweede Kamer gisteren. Voorzitter Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, constateerde dat het aantal patiënten in de IC’s fors gaat toenemen met een piek tot eind mei. Terwijl de directeur van het RIVM, Jaap van Dissel, een afvlakking van het aantal besmettingen constateerde. In NOS Met het Oog op Morgen licht Sjaak de Gouw, directeur publieke gezondheid van de GGD, de cijfers toe.

Ja, de groei van het aantal nieuwe besmetting is iets afgevlakt, maar steek de vlag nog niet meteen uit. “Deze afvlakking komt door de maatregelen van drie weken geleden; het advies om binnen te blijven bij klachten en de boodschap om voorzichtig te zijn", zegt de Gouw. Maar er zit ook tijd tussen het eerste contact met het virus, de eerste klachten, de opname in het ziekenhuis, en in sommige gevallen, het overlijden. Daardoor kan het dus nog maanden duren en de piek pas later komen.

Video niet beschikbaar

Op dit moment is de groei van het aantal besmettingen volgens de Gouw nog exponentieel. “Per persoon die het virus heeft, komt er ook één persoon bij die het virus krijgt. Dus van één besmetting ga je naar twee, van twee naar vier, en zo verder.” Het is daarom zaak om dat cijfer onder de één te krijgen. “Als dat lukt, en we gaan door met het opschalen van het aantal bedden op de intensive care, dan zou de zorg in Nederland het coronavirus aan moeten kunnen.

Het kan altijd beter

Toch herkent de Gouw zich ook in de kritiek van de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. “In Brabant wordt de nood steeds hoger. We moeten echt zien te voorkomen dat het onmogelijk is om patiënten eventueel te verplaatsen, omdat we te weinig capaciteit hebben. Dus de coördinatie op dat gebied kan nog wel beter.” De Gouw pleit dan ook voor stevige, heldere afspraken tussen de verschillende regio’s.

Ook waarschuwt hij voor de ‘normale’ griep. “Daaraan overlijden jaarlijks ook tussen de twee- en tienduizend mensen.” Daarom is het extra belangrijk dat iedereen met klachten binnenblijft. “Of het nou de normale influenza of corona is, we moeten besmettingen zoveel mogelijk beheersbaar en controleerbaar houden.”

Hoe moeten we de coronacijfers interpreteren?

Download de NPO Radio 1 app

Met onze app mis je niets. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1 app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie