Binnenland

Het jaar van de koekoek

foto: Fotograaf: Folkert Veenstrafoto: Fotograaf: Folkert Veenstra
  1. Nieuwschevron right
  2. Het jaar van de koekoek

Het welbekende geluid van de koekoek is helaas steeds minder te horen. 2017 is daarom uitgeroepen tot het Jaar van de Koekoek. Met dit initiatief willen onderzoeksbureau Sovon en de Vogelbescherming zoveel mogelijk aandacht geven aan en kennis verspreiden over de koekoek. Voor het eerst is het dit jaar ook mogelijk om live mee te kijken in het nest waarin een koekoek opgroeit. Harvey van Diek van Sovon vertelt in Vroege Vogels over deze bijzondere vogel.

Quote

Heel veel mensen hebben nog nooit een koekoek gezien, maar het koekoekgeluid kent iedereen.

Harvey van Diek

Bijzonder gedrag

De koekoek staat natuurlijk bekend om haar interessante voortplantingstactiek. Ze legt haar eitjes in de nesten van andere vogels, deze worden ook wel waardvogels genoemd. Vaak zijn dit de kleine karekiet of de heggenmus. Urenlang houdt ze dit nest in de gaten, kijkend wanneer ze toe kan slaan. Als de waardvogel van het nest is, slaat de koekoek razendsnel toe: ze vernietigt een ei van de waardvogel zodat het aantal eitjes in het nest gelijk blijft en de infiltratie niet opvalt, en legt snel haar eigen ei. Na de leg vertrekt de koekoek en zal de waardvogel het koekoeksjong verzorgen als haar eigen jong.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Quote

Na het lezen van een boek over de koekoek dacht ik: wat ben jij een bandiet.

Harvey van Diek

Afname aantallen

Al jarenlang neemt het aantal koekoeken in Nederland af. Dit heeft waarschijnlijk verschillende oorzaken. De aantallen van verschillende soorten waardvogels, in wiens nesten de koekoek haar eieren legt, zijn afgenomen. Verder is er een toegenomen sterfte van de koekoeken tijdens de trek naar Afrika, en verdwijnt er steeds meer heide- en moerasgebied, het leefgebied van de koekoek.

Webcam

Voor het eerst is het gelukt om een nest waar een koekoek haar ei in heeft gelegd in beeld te brengen met een webcam. Het is nu mogelijk om live mee te kijken in het nest en te zien hoe het koekoeksjong opgroeit tussen de andere jongen. Bekijk de live-beelden hier.

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt elke zondag uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie