Binnenland

Vandaag in de Tour de France: zijn er nog sprinters over?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag in de Tour de France: zijn er nog sprinters over?

[NOS] Er rest ons nog maar vier dagen koersen. Die dagen worden vormgegeven met een tijdrit, een bergetappe en twee sprintetappes. Vandaag is de eerste van de twee sprintdagen.

We starten de rit in Trie-sur-Baïse. Geen zorgen als je nog nooit van het dorpje hebt gehoord, het heeft immers maar zo'n duizend inwoners. Daarmee is het de kleinste startplaats van deze Tour. Na ongeveer dertien seconden fietsen, verlaten we dit dorpje alweer, om 172 kilometer later in Pau aan te komen.

Colletjes

Voordat we daar zijn, passeren we nog twee colletjes van de vierde categorie. Normaal gesproken is dit niet klimwerk waar de sprinters per se bang voor worden. De kans is dus groot dat zij voor de overwinning strijden.

Het enige punt in de etappe dat voor hen voor problemen kan zorgen, is het laatste colletje. De top daarvan ligt namelijk op een kleine twintig kilometer van de finish. Een mooie plek voor de specialisten van de voorjaarsklassiekers om een aanval te plaatsen.

Zijn er nog sprinters over?

Deze Tour de France is een waar slagveld gebleken voor de sprinters. Cavendish, Kittel, Groenewegen, Gaviria en Greipel verlieten allemaal al de Tour. En gisteren ging de de Slowaak en drager van de groene trui Peter Sagan onderuit. Of hij start is op het moment van schrijven nog niet duidelijk. En als hij start, kan hij dan sprinten?

Hij heeft zoveel voorsprong op de nummer twee van het klassement dat de groene trui voor hem is, als hij Parijs weet te bereiken.

Maar het biedt kansen voor de anderen in het peloton om hun spierballen te tonen. Wie profiteert er vandaag van de veldslag onder de sprinters? Alexander Kristoff en de Fransman Demare lijken de grote favorieten. John Degenkolb en Sonny Colbrelli de iets mindere.

Het polletje

Ook voor de vraag van vandaag laten we Sagan even buiten beschouwing. Wie van de volgende renners eindigt volgens jou als hoogste?

{poll}

Tip ons jouw ultieme Tour-plaat

Helemaal in de Tour de France sfeer komen? Luister gratis naar de NPO Radio 1 Tour Top 100 via Spotify.

Ster advertentie
Ster advertentie