Horeca gooit 9 procent minder voedsel weg, 55 miljoen kilo eten gaat nog de prullenbak in
- Nieuws
- Horeca gooit 9 procent minder voedsel weg, 55 miljoen kilo eten gaat nog de prullenbak in
Ondernemers in de horeca gooien negen procent minder voedsel weg dan vier jaar geleden. Al gaat het toch nog altijd om 55 miljoen kilo dat zo de afvalbak in gaat. Dat blijkt allemaal uit onderzoek van de Rabobank, aan het begin van de 'Verspillingsvrije Week'.
Horeca gooit 9 procent minder voedsel weg
"Als je 55 miljoen kilo vergelijkt met een stad als Den Bosch, dan zou elke inwoner een jaar van Den Bosch een jaar lang kunnen eten. Zo groot is de voedselverspilling in Nederland als het gaat om verspilling in de Horeca", zegt Jos Klerx, sectormanager horeca van de Rabobank, in het NOS Radio 1 Journaal.
Weggooien
"Soms ontkom je er niet aan, de gast eet niet altijd alles op. Dan zou je naar portionering moeten kijken", zegt Klerx. "Soms gaan dingen nou eenmaal over datum, het gaat er vaak om dat het in de waan van de dag vergeten wordt." Volgens hem vergeten ondernemers door alle drukte van het runnen van een onderneming soms te denken aan voedselverspilling.
Marge
"Als je het omrekent, gaat het om zo’n 650 miljoen euro dat er jaarlijks weg wordt gegooid, dat is substantieel." Als horecaondernemers zich meer bezighouden met voedselverspilling, kunnen winstmarges verbeterd worden, vertelt Klerx. "Gelukkig doen ze het ook, het is al min negen procent. We zijn dus op de goede weg om richting de min vijftig procent te gaan."
Nul procent voedselverspilling is niet te behalen, zegt Klerx. "We hebben wel gezien in ons eigen traject met horecaondernemers dat ze in staat zijn tot min 70 procent aan voedselverspilling te reduceren. Dat is echt substantieel."
Hotels
Uit het onderzoek van de Rabobank blijkt ook dat hotels minder voedselverspilling hebben dan restaurants. "Dat heeft met name te maken met de besturing binnen een hotel. Daar zit een apart iemand die zich bezighoudt met eten en drinken. Die kunnen dat strategischer aanpakken en met data inzichtelijk maken hoeveel ze verspillen."
Voedselverspilling tegengaan
"Je moet echt beginnen met het inzichtelijk maken", geeft Klerx als tip aan horecaondernemers. "Dat kan je doen door een doorzichtige afvalzak te pakken en daar je etensresten in weg te gooien. Dat bewustzijn laat al zien dat je makkelijk vijftien procent minder gaat verspillen."
RJN verspilling
NOS Radio 1 Journaal
Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.
In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.