Binnenland
NOSNTR

Ruim duizend artsen ondertekenen manifest: ‘Zorg moet eenvoudiger’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ruim duizend artsen ondertekenen manifest: ‘Zorg moet eenvoudiger’

De zorg moet eenvoudiger en strakker worden geleid door de overheid. Dat staat in een manifest wat door meer dan duizend artsen is ondertekend. Volgens de artsen wordt er te veel overgelaten aan de markt, waardoor samenwerking moeilijker is.

Moet de overheid ingrijpen in de zorg?

Chris Oomen, voormalig bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar DSW, snapt de zorgen van de artsen. "Samenwerking is enorm belangrijk om succesvol zorg te verlenen. Dat riep ik in mijn tijd als bestuursvoorzitter al," zegt hij in Nieuws en Co. Oomen vindt niet dat de markt te veel macht heeft. "Marktwerking betekent zeker niet dat samenwerking onmogelijk is. Het is niet de oorzaak van de problemen.”

De afgelopen jaren is steeds meer zorg gedecentraliseerd. Dat betekent dat bijvoorbeeld gemeenten een belangrijkere rol zijn gaan spelen in de toewijzing van geld aan de zorg. De overheid heeft daarnaast meer overgelaten aan marktwerking. Maar daar zijn de artsen dus ontevreden over.

‘Het kan ook anders’

De artsen wijzen naar de coronacrisis als bewijs dat het ook anders kan. “De overheid blijkt wel degelijk in staat om met vergaande maatregelen de gezondheid van de bevolking te beschermen,” staat onder andere in het manifest. Ze zien daarbij ook op de kortere lijnen en de vermindering van bureaucratie. Dat is ze goed bevallen.

Het manifest roept de overheid op om opnieuw te kijken naar hun rol in zorg. Ze willen meer centrale sturing en minder marktwerking. Volgens Chris Oomen is dat juist niet de oplossing. “Kijk naar de Belastingdienst, het UWV: waar de overheid teveel macht heeft, gaat het fout. Dat moet je niet willen in de gezondheidszorg.”

Moet de overheid ingrijpen in de zorg?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie