Binnenland
AVROTROS

5 vragen over vaccinatie op V-day uit het coronaspreekuur

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 5 vragen over vaccinatie op V-day uit het coronaspreekuur

De eerste prik is gezet. Daarom staat vandaag het spreekuur in het teken van vaccinatie. Joyce Henzen, sociaal verpleegkundige team infectieziekte-bestrijding van de GGD IJsselland, beantwoordt de meest prangende vragen in het coronaspreekuur van Stax&Toine. Hieronder lees je vijf belangrijkste.

1. Krijg ik na mijn vaccinatie een internationaal erkend (Engelstalig) bewijs dat ik gevaccineerd ben? Hoe kom ik aan een dergelijk bewijs? - Peter via de mail

"Als je bij de GGD wordt gevaccineerd dan wordt er een bewijs uitgeprint die je mee kunt nemen. En deze kun je dan laten zien."

2. Hoe groot is de kans dat we allemaal gevaccineerd zijn voor kerst 2021? - @Veulluh via Instagram

"We hebben natuurlijk de 'routekaart vaccinatie'. Die volgen wij zo goed mogelijk, maar de routekaart kan natuurlijk wijzigen afhankelijk van het aantal goedgekeurde en beschikbare vaccins. Op basis daarvan proberen we iedereen zo snel mogelijk gevaccineerd te krijgen."

3. Als je eenmaal bent gevaccineerd, hoe lang ben je dan beschermd? - meerdere keren gesteld

"Daar wordt nog onderzoek naar gedaan door het RIVM. Wel wordt geadviseerd om, ook al ben je gevaccineerd, je alsnog te laten testen op corona bij klachten die kunnen duiden op corona."

4. Ik heb corona gehad. Moet ik mij dan nog laten vaccineren? - Henny via de NPO Radio 1-app

"Het vaccin kan wel een boost geven. Dan wordt het afweersysteem nog extra gevaccineerd. Daarnaast weten we nog niet goed hoe lang die antistoffen aanwezig blijven. We weten nu dat je in ieder geval een week of acht na een besmetting nog antistoffen hebt."

5. Volgens het schema dat nu bekend is zal ik worden gevaccineerd met het Pfizer-vaccin, maar ik heb een ernstige allergie voor antibiotica. Wat kan ik het beste doen? - Patty via de mail

"Iedereen die door de GGD wordt gevaccineerd moet dan een gezondheidsverklaring invullen. Daarnaast zijn er wat contraindicaties bij het Pfizer-vaccin, bijvoorbeeld om het niet te nemen als je allergisch bent voor één van de bestanddelen of te wachten op een ander vaccin. Dat nemen we mee. Je gezondheidsverklaring wordt door ons beoordeeld."

Ook een vraag voor het corona-spreekuur? Reageer via de gratis Radio 1-app of mail naar staxentoine@avrotros.nl

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie