Binnenland
AVROTROS

Burgers kunnen agenten controleren bij fouilleren: 5 vragen over deze nieuwe methode in Amsterdam

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgers kunnen agenten controleren bij fouilleren: 5 vragen over deze nieuwe methode in Amsterdam

'We verdienen dit wantrouwen niet': het zijn de woorden van Jan Struijs, de voorzitter van de Nederlandse Politie Bond als reactie op het nieuwe plan van de Amsterdamse politie. Vanaf september kunnen burgers meelopen met de politie die weer preventief gaat fouilleren. Wat wordt de rol van deze burgers? Criminoloog en docent toegepaste psychologie aan de Hogeschool Leiden Marijke Drogt geeft het antwoord bij Blok&Toine.

1. Gisteren deed Femke Halsema de oproep op Instagram, waar komt deze oproep vandaan?

De laatste jaren is er steeds meer geweld te zien in de grote steden zo ook in Amsterdam, vertelt Drogt. "Het gaat bij preventief fouilleren om een aselecte controle, waarbij de verdachte niet verdacht is van iets. Het is dus belangrijk dat het aselectief gebeurt, iedereen zou mogelijk gecontroleerd kunnen worden op het bezit van wapens. Het gevaar is dat je op basis van bepaalde profielen gaat profileren."

2. Wat wordt de taak van deze waarnemers straks?

Marijke Drogt heeft zichzelf aangemeld als waarnemer en heeft de uitnodiging ontvangen. "Ik heb geen controlerende functie, het gaat er puur om dat ik kan kijken hoe de politie te werk gaat, welke selectie ze gebruiken en hoe de mensen reageren. In mijn ogen gaat het om transparantie, dat ik kan zien als burger hoe dit in de praktijk gaat."

3. De voorzitter van de politiebond zegt dat agenten dit wantrouwen niet verdienen. Heeft hij een punt?

"Ik vind het jammer, ik herken dit geluid niet vanuit de uitvoerende politie. Ik merk dat er veel enthousiasme is onder agenten om te laten zien wat ze doen. Dus ik herken dit geluid niet op straat."

4. In Rotterdam wordt al sinds 2019 preventief gefouilleerd. Waarom niet in Amsterdam?

Eerder werd in Amsterdam al preventief gefouilleerd, vertelt Drogt. "Het lijkt nu vooral een getouwtrek tussen de linkse en rechtste partijen. Halsema heeft nu toch besloten om een proef uit te voeren vanaf september. Door deze proef kunnen we kijken of het fouilleren werkt."

5. Wat zeggen de cijfers: hoe effectief is preventief fouilleren?

Daar is veel internationaal onderzoek naar gedaan, stelt Drogt. "Wat mij opvalt is dat er vooral aandacht gaat naar wat het zou opbrengen en niet naar de kosten. Uit onderzoek zien we dat het weinig impact heeft op het afschrikkende effect en de criminaliteit. Maar we moeten vooral kijken wat het doet met de relatie tussen de politie en de burger, dat is iets wat we niet moeten vergeten."

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie