Binnenland

Opluchting voor Najib en zijn gezin: weg uit Afghanistan en terug in Nederland

NTRNOS
foto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Opluchting voor Najib en zijn gezin: weg uit Afghanistan en terug in Nederland

De afgelopen weken waren voor Najib Poyan en zijn dochter (17) en zoon (3) 'traumatiserend'. Ze zaten vast in Kabul na een bezoek aan de oma van de kinderen en de schoonmoeder van Najib. Nu komt er eindelijk een einde aan hun angst. Het gezin is weer terug in Nederland.

De afgelopen weken spraken we in de verschillende NOS-uitzendingen met Najib Poyan. Hij vertelde doodsangsten uit te staan door de chaos op het vliegveld. In de uitzending van Nieuws en Co waren op de achtergrond zelfs schoten van militairen te horen. Zij zouden in de lucht schieten om de orde te bewaken.

Poyan vertelt in Nieuws en Co hoe het hem lukte op een vlucht te komen. Hij werd niet opgehaald, maar besloot zelf een poging te wagen het vliegveld te bereiken: ''Ik had daar contact met Nederlandse militairen. Zij hebben ons geholpen.'' Van Kabul vloog het gezin via Pakistan naar Nederland.

Niet meer terug

Terug in Nederland klinkt de Afghaanse Nederlander nog niet heel opgelucht: ''We hebben rust nodig, zijn helemaal kapot. Het was heel heftig, we hebben veel gezien en meegemaakt. Nu zijn we eindelijk thuis.''

Hij vertelt mensen te hebben gezien die geslagen werden. Volgens Najib zouden zijn kinderen zijn mishandeld door het vliegveldpersoneel. Najib zegt nooit meer terug te willen op bezoek naar Afghanistan.

Tijd dringt

Het gezin heeft geluk gehad. Een groep van honderden Nederlanders en Afghaanse Nederlanders zit nog vast in Kabul. De aankomende dagen vertrekken de laatste vluchten. Daarbij dringt de tijd: zowel de Taliban als de VS lijken niet van zins de deadline van 31 augustus ook maar met een minuut te verlengen.

Najib vertelt in Nieuws en Co hoe het voor hem is om weer in Nederland te zijn en hoe het is gelukt op een vlucht te komen

Ster advertentie
Ster advertentie