Binnenland
BNNVARA

Neemt het aantal insecten in Nederland ook af?

foto: Foftograaf: Willfoto: Foftograaf: Will
  1. Nieuwschevron right
  2. Neemt het aantal insecten in Nederland ook af?

In Duitse natuurgebieden is het merendeel van de insecten de afgelopen 30 jaar verdwenen. In totaal zijn er maar liefst 75% minder insecten. De teruggang van de insectenpopulatie werd al vermoed, maar is nog veel groter dan gedacht. Tot deze schokkende conclusie komen Duitse insectenonderzoekers. Wat is de stand van de insecten in Nederland?

Het alarmerende nieuws stond deze week in alle kranten. De grootste vraag is wat dit zegt over de insectenstand in Nederland. Volgens ecologen van de Radboud Universiteit in Nijmegen ‘is er geen reden om aan te nemen dat het in Nederland beter gaat met de insecten’.

Afname in verschillende gebieden

De insectenonderzoekers verzamelden de afgelopen 27 jaar gegevens op 63 verschillende locaties in natuurgebieden in Duitsland. Met vallen werden alle vliegende insecten gevangen en het totaal aan biomassa werd gewogen. De enorme berg aan gegevens is nu geanalyseerd. Gemiddeld nam de totale insectenpopulatie af met 76 procent. In het midden van de zomer, een toptijd voor vliegende insecten, zagen de onderzoekers zelfs een daling van 82 procent in de onderzochte gebieden. Onderzoeker Caspar Hallmann, die de statistische analyses heeft uitgevoerd, zegt: "Al deze gebieden zijn beschermd, vaak zijn het natuurgebieden die goed beheerd worden. Toch is de achteruitgang overal waarneembaar".

Geen structureel Nederlands onderzoek

Van de meeste insecten in Nederland worden geen structurele tellingen bijgehouden. Alleen het aantal vlinders wordt elk jaar structureel geteld. Volgens Kars Veling van de Vlinderstichting blijkt uit de gegevens van het Meetnet dat de vlinderstand in Nederland, in dezelfde periode als de Duitse studie, enorm is afgenomen. Sterker nog, de dalende trend van de Duitse insecten lijkt zeer op hoe het de afgelopen 30 jaar met ‘onze vlinders’ is gegaan.

Afname insecten in Duitsland - Stand in Nederland

Noodzakelijk onderzoek

GroenLinks Tweede Kamerlid Rik Grashoff is geschrokken van het insectenonderzoek. Hij pleit in Vroege Vogels voor een allesomvattend onderzoek naar de achteruitgang van de biodiversiteit. Hij heeft ook een debat aangevraagd naar aanleiding van de insectenstudie.

Ook heeft hij veel kritiek op de natuurparagraaf in het jongste regeerakkoord. Zo staan in het 68 pagina’s tellende document geen concrete acties om de teruggang van de biodiversiteit in Nederland te stoppen.

Afname insecten in Duitsland - Rik Grashoff

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt elke zondag uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie