Binnenland

Charlotte werd misbruikt door een vrouw

AVROTROS
foto: AVROTROSfoto: AVROTROS
  1. Nieuwschevron right
  2. Charlotte werd misbruikt door een vrouw

Charlotte Knoors hoort in 2017 over de #MeToo. Het gaat over seksueel overschrijdend gedrag van mannen bij vrouwen. Knoors is dan blij dat er aandacht is voor dit probleem. Alleen kan ze zich er niet in herkennen. Haar dader was namelijk geen man, maar een vrouw. Ze besluit haar verhaal naar buiten te brengen en vertelt erover aan tafel bij Humberto Tan.

Deze week schreef Knoors een artikel over wat ze heeft meegemaakt. "Een aantal jaar geleden begreep ik wat de flashbacks betekenden die ik altijd had en ik ging op zoek naar mensen die dit ook is overkomen. En als je dan zoekt zie je verhalen met mannelijke daders. Maar je ziet bijna nooit vrouwen die vrouwen slachtoffer hebben gemaakt."

Narratief in de media

Toen ze 21 was, viel bij haar het kwartje. Een tienermeisje misbruikte Knoors in haar slaap. Dat vrouwen over de schreef gaan komt vaker voor dan we misschien denken. Jaarlijks gaan enkele duizenden meisjes tussen de twaalf en achttien jaar over de schreef, zei Jan Hendriks, psycholoog en hoofd behandeling Jeugd van de forensische polikliniek De Waag, in 2006. "Ik vind het nu wel heel spannend om hier te praten. Want ik ben me er heel erg van bewust dat ik me nu toevoeg aan een narratief in de media. Dat narratief is seksueel misbruik door mannen", vertelt Knoors.

"Het is überhaupt al heel moeilijk over seksueel misbruik te praten. Maar als je seksueel misbruikt bent op een manier die niet veel werd beschreven, dan vraag je je af of het wel klopt wat je voelt. Of je je niet aanstelt en of je het wel echt hebt meegemaakt. Maar je lichaam laat je niet in de steek. Die vertelt wat je hebt meegemaakt", vertelt Knoors.

Er iets aan doen

Knoors ging in therapie. "Ik heb het weinig mensen vertelt, een aantal. Want op een moment dat je het zegt, is het echt. Dan is het er. Maar toen ik het artikel aan het schrijven was, voelde ik mij wel heel erg gesterkt."

Knoors hoopt dat vrouwen die hetzelfde als haar hebben meegemaakt, zich ook durven uit te spreken. "Wat voor mij rechtvaardigheid is dat wij als maatschappij, als collectie, de verantwoordelijkheid nemen omdat dit niet oké is en dat wij daar iets aan gaan doen."

Luister hier het hele gesprek met Charlotte Knoors terug:

Humberto

Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.

Ster advertentie
Ster advertentie