Binnenland
AVROTROS

Amsterdamse politie maakt gebruikt van gewiekste undercovermethode

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Amsterdamse politie maakt gebruikt van gewiekste undercovermethode

In zware zaken waarin wel verdachten zijn maar geen bewijs, creëren infiltranten van de politie met de Mr. Big-methode een crimineel netwerk rond de verdachte. Zo word hij tot een bekentenis verleid. In Nederland wordt deze tactiek nu ook toegepast, vertelt EenVandaag-journalist Bram de Waal. Hij vertelt hoe deze tactiek door de Amsterdamse politie gebruikt werd in een cold case.

De aan drugs verslaafde Ad K. biechtte, aan de politie, de moord op Patrick van Dillenburg op. Tegenover een vriend, in ruil voor veel geld - dacht hij. Maar in werkelijkheid was die vriend een undercoveragent. "Die undercoveragenten doen zich voor als hele grote jongens die veel te bieden hebben: 'Mr. Bigs'", vertelt De Waal. "Ad K. moest aantonen dat hij een bikkelharde man was, in ruil voor geld en aanzien."

Controversieel

Toch is er veel te doen over de tactiek. Strafrechtexpert Sven Brinkhoff zegt dat de strijd erover nog lang niet is gestreden. "Want wat is nu precies de waarde van een bekentenis die zo is verkregen?" Zelf zegt K. dat hij gelogen heeft. "Ik heb hem absoluut niet vermoord. Ik zit onschuldig vast voor een moord die nooit heeft plaatsgevonden. Ik heb die undercoveragenten gewoon een broodje aap verkocht", laat hij weten aan EenVandaag.

Het ergste van alles is dat deze methode is ingezet tegen een labiele drugsverslaafde, vindt zijn advocaat. "Ad leefde van 60 euro per week. Dan lonkt opeens het grote geld en moet hij zich bewijzen als een zware jongen. Wie zou zich niet met zo'n leugen willen ontworstelen aan een arm junkenbestaan?"

Politie maakt gebruikt van gewiekste undercovermethode

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14.00 en 16.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie