Binnenland

PVV wil parlementair onderzoek naar zorg

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. PVV wil parlementair onderzoek naar zorg

De PVV in de Tweede Kamer wil een parlementair onderzoek naar de zorg. Dat zei PVV-Kamerlid Fleur Agema vrijdag in het NPO Radio 1-programma 1 op 1. “Het loopt spaak, iedereen ziet het. De werking van het systeem moet worden onderzocht.”

Video niet beschikbaar

Aanleiding voor het verzoek van Agema is het faillissement van de IJsselmeerziekenhuizen en het MC Slotervaart. "De minister heeft een crisisstaf ingericht om het faillissement te begeleiden, maar hij had een crisisteam moeten inrichten om het ziekenhuis open te houden", aldus Agema. "Veertien ziekenhuizen doorstaan de financiële stresstest momenteel niet. Er moet geld bij, we moeten die ziekenhuizen overeind houden."

'We zien allemaal dat het systeem op instorten staat'

"De zorgen in de zorg nemen alleen maar toe. We zien allemaal dat het systeem op instorten staat. Mensen staan ontredderd voor de deur, mensen die ernstig ziek zijn moeten naar andere ziekenhuizen. Met een parlementair onderzoek kunnen we knappen mensen die er verstand van hebben horen en een plan maken waar de ministers wat aan hebben", vindt Agema.
Later vandaag moeten alle patiënten uit het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam zijn vertrokken. De poliklinieken blijven voorlopig wel open. De verhuizing van de zieken is het gevolg van het faillissement, donderdag, van het ziekenhuis en dat van de IJsselmeerziekenhuizen. De zorg aan de huidige patiënten is volgens minister Bruno Bruins van volksgezondheid voorlopig gegarandeerd.

'Armoedig'

Andere ziekenhuizen, wat verder weg, moeten taken overnemen. Patiënten moeten dan naar Zwolle, Hoorn of Harderwijk. Die ziekenhuizen zijn allemaal net binnen 45 minuten te bereiken, de norm die de wet stelt voor acute zorg. Volgens Agema is het ‘armoedig’ dat de minister vast wil houden aan die grens. "De maximale grens geldt voor uithoeken in ons land, niet voor centraal gelegen gebieden. Dat zou 20 minuten moeten zijn. Er zijn baby’s die binnen drie kwartier geboren worden."
Het PVV-Kamerlid probeerde eerder deze week de herfstvakantie te onderbreken omdat ze vindt dat de Tweede Kamer zich moet buigen over het faillissement van de IJsselmeerziekenhuizen en het Slotervaartziekenhuis. Het voorstel van Agema kon alleen op steun rekenen van GroenLinks en de PvdA. “Daar ben ik ongelooflijk kwaad over”, zegt Agema.
Ster advertentie
Ster advertentie