Binnenland

Jemen: bijna 1000 dagen oorlog en vooral kinderen slachtoffer

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jemen: bijna 1000 dagen oorlog en vooral kinderen slachtoffer

Dreigende hongersnood, cholera en een ex-president die koelbloedig wordt vermoord. De situatie na bijna 1000 dagen oorlog in Jemen is ronduit hopeloos te noemen. Een nieuw rapport van Unicef bevestigt dat vooral kinderen daar onder lijden. Vandaag blikken betrokkenen terug en zoeken toch heel voorzichtig naar openingen in een langslepend conflict.

Ook voor Nederland kwam Jemen even dichtbij doordat TV-maker Floortje Dessing en hulpverleners vast kwamen te zitten in december in hoofdstad Sanaa, als gevolg van het geweld van de strijdende partijen. Hoe ver weg Jemen ook lijkt te liggen van Nederland, toch zijn er genoeg betrokkenen Nederlanders die het nieuws daar op de voet volgen en zelfs er hun werk van maken om de situatie voor de bewoners beter te maken. Het afgelopen jaar werd de situatie op het Arabische schiereiland regelmatig op de radio besproken.

Marina de Regt

In Jemen dreigt hongersnood voor zeven miljoen mensen die compleet afhankelijk zijn van noodhulp. Al bijna drie jaar wordt het land door een bloedige burgeroorlog verscheurd. Een door Saoedi-Arabië gesteunde coalitie vecht tegen sjiitische Houthi-rebellen. Nu Saoedi-Arabië belangrijke havens en vliegvelden heeft geblokkeerd, komt er geen noodhulp meer in. De VN vreest voor de grootste humanitaire crisis ooit. In Bureau Buitenland stond de hele uitzending van 16 november in het teken van de noodkreet uit Jemen. Je hoort Jemen-deskundige Marina de Regt, arabist Laila al-Zwaini en Djoen Besselink, landen-coördinator voorArtsen zonder Grenzen in Jemen. Marina de Regt is vanmiddag ook te gast en maakt de balans op rondom het land. Dat doet ze met Johan Mooij.

Noodkreet uit Jemen

Jemen bij Het Geluid van 2017

Vandaag wordt tussen half tien en vier uur, in Het Geluid van 2017 teruggeblikt op hoogte- en dieptepunten uit 2017. Om 15.00 uur gaat het over Jemen met gesprekspartners Pieter Derks en Suzanne Bosman.

Corine Verdoold

Corine Verdoold woonde voor ZOA, een kleine christelijke hulporganisatie, enige tijd in Jemen. Die anderhalf jaar veranderden haar leven: Jemen veroverde voorgoed haar hart. Het doet haar pijn om te zien met welke moeilijkheden de Jemenieten nu moeten omgaan. Ze was een van de gasten in maart tijdens de Giro 555 actie. Hierin werd geld opgehaald om de hongersnood tegen te gaan in onder meer Jemen. Voor EenVandaag vertelde ze die dag dat ze inmiddels het land hand verlaten maar nog steeds haar hart eraan had verpand.

'Mijn lievelingsland Jemen gaat langzaam kapot'

Johan Mooij

Johan Mooij werkt als hulpverlener bij care in Jemen. Hij was op 5 december te gast in de Nieuws BV nadat ex-president Saleh was vermoord, samen met Elisabeth van der Steenhoven. Zij is van het netwerk El-Karama en sprak over de jongste ontwikkelingen in Jemen na de dood van oud-president Saleh. De VN-resolutie die oproept tot een onderzoek naar het geweld in het land kwam mede tot stand door de bemoeienis van haar netwerk.

Elisabeth van der Steenhoven over Jemen

Jemen kwam even een stukje dichterbij doordat TV maker Floortje Dessign even vast zat in hoofdstad Sanaa, als gevolg van al het geweld. Lees hier meer over wat er toen gebeurde.

Schokkende cijfers uit nieuw rapport Unicef over kinderen in Jemen

Hulporganisatie Unicef kwam donderdag met een rapport over de situatie van kinderen in oorlogsgebieden. Ook Jemen werd daarin opgenomen. Wat blijkt? Zeker 5000 kinderen zijn gedood of gewond geraakt in de bijna duizend dagen dat de oorlog in Jemen duurt. Meer dan 11 miljoen kinderen in dit land hebben humanitaire hulp nodig, 1,8 miljoen kinderen zijn ondervoed. 385.000 kinderen zijn er zo ernstig aan toe dat ze dreigen te sterven als hulp uitblijft.
Jemen behoort tot de zogenoemde 'failed states', falende staten. Anderen landen zijn bijvoorbeeld: Zuid-Sudan, Somalië, Afghanistan en de Democratische Republiek Congo.

Met persoonlijke gesprekken bij grote nieuws- en sportgebeurtenissen van de afgelopen twaalf maanden, brengt NPO Radio 1 drie dagen lang Het Geluid Van 2017. Vandaag is de laatste dag.

Ster advertentie
Ster advertentie