Binnenland

Frits Barend begrijpt niets van keuze Klaas de Vries om misbruik in de sport te onderzoeken

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Frits Barend begrijpt niets van keuze Klaas de Vries om misbruik in de sport te onderzoeken

[AVROTROS] Oud-minister Klaas de Vries gaat het onderzoek leiden naar misbruik in de sportwereld. Sportkoepel NOC*NSF heeft de PvdA'er aangesteld als voorzitter van een driekoppige onderzoekscommissie. Journalist Frits Barend, die in het verleden verschillende misbruikschandalen in de sportwereld aan het licht bracht, begrijpt daar helemaal niks van.

NOC*NSF maakte eind vorig jaar bekend een grootschalig onderzoek te willen doen. De koepel wil zo te weten komen of er in Nederland veel 'stille' slachtoffers zijn, die nooit hun verhaal hebben gedaan. In Radio EenVandaag spreken we met sportjournalist Frits Barend. Hij bracht als journalist een aantal misbruikschandalen in de sport naar buiten en begrijpt niet dat er weer "een oude man" naar voren wordt geschoven om het onderzoek te leiden. "Ik vind het onvoorstelbaar dat oud-minister Klaas de Vries het onderzoek gaat leiden. Altijd worden er weer politici voor deze baantjes gevraagd. In dit geval had een vrouw het onderzoek moeten leiden. Er zijn ook veel vrouwlijke slachtoffers. Een vrouw begrijpt de meiden beter." Zelf reageert Frits niet afwijzend op de vraag of hij de juiste persoon is om het onderzoek te leiden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Quote

Eén op de tien heeft te maken met seksueel geweld

Nicolette Schipper-van Veldhoven, lector veilig sportklimaat

Lector veilig sportklimaat Nicolette Schipper-van Veldhoven heeft onlangs een groot panelonderzoek uitgevoerd onder 2000 Nederlandse en Vlaamse sporters. Daarbij is de vraag gesteld wat de respondenten in zijn of haar jeugd hebben meegemaakt. "Daar komen toch grote getallen uit. Elf procent van de respondenten geeft aan te maken hebben gehad met grensoverschrijdend gedrag. Concreet betekent dit dat één op de tien te maken heeft gehad met seksueel misbruik." Verder pleit ze dat trainers in de amateursport een Verklaring Omtrent gedrag moeten hebben. Frits Barend kijkt er niet van op. "Vaak heeft het te maken met net even verkeerd vangen of de hand op de verkeerde plek leggen. Als ouder moet je alert zijn op wat trainers doen."

Luister hier het gesprek terug:

Misbruik in de sport

Ster advertentie
Ster advertentie