Binnenland
NOS

Italiaans maffiakopstuk wil mogelijk praten over Ridouan Taghi

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Italiaans maffiakopstuk wil mogelijk praten over Ridouan Taghi

Raffaele Imperiale, kopstuk van de Italiaanse maffia, heeft een deal gesloten met de Italiaanse justitie. Hij wil praten in ruil voor strafvermindering. Hij zou samen met Ridouan Taghi een drugskartel hebben gerund. Als Imperiale gaat praten, zou dat gevolgen kunnen hebben voor de Nederlandse drugsmaffia.

Maffiabaas wil praten, mogelijk over Taghi

"Raffaele Imperiale is een belangrijke cocaïnehandelaar voor met name de Camorra. Dat is de maffia uit de buurt van Napels. Hij was volgens de Italiaanse justitie onderdeel van een internationaal gezelschap dat met elkaar samenwerkten in Dubai", vertelt journalist Sanne de Boer in NOS Met het Oog op Morgen. Ze houdt zich al jaren bezig met de Italiaanse maffia. "Daar is hij ook vorig jaar gearresteerd. Uiteindelijk heeft hij ook veel lijntjes naar Nederland."

Camorra

"De Camorra is in Nederland wel bekend geworden vanwege het boek van Roberto Saviano en de serie Gomorrah. Het is een gewelddadige groep", vertelt De Boer. Er worden veel vetes uitgevochten met bloederige moorden. "Wat opvalt bij de Camorra is dat ze de laatste 10 jaar jonge jongens inzetten voor die moorden."

Nederland

De 48-jarige Imperiale had volgens De Boer een coffeeshop en restaurant in Amsterdam gehad. "Die nam hij over van zijn broer, die was overleden. Dat was in ’96. Toen is hij de softdrugs in gegaan. Zo is hij geleidelijk via zijn contacten in de harddrugs gekomen en is daar steeds groter geworden." Zo kwam hij vermoedelijk ook Ridouan Taghi tegen. "Hij zal met heel veel verschillende figuren hebben gehandeld." Volgens het Nederlandse OM is er bewijs dat Taghi en Imperiale met elkaar hebben gesproken. "Omdat zij dat hebben gezien aan de ontsleutelde PGP-berichten, waaruit zij concluderen dat zij contact hadden over ladingen cocaïne."

Praten

Vorig jaar werd Imperiale gearresteerd in Dubai. Waarom wil hij dan nu praten over Taghi? "Hij is veroordeeld voor een hele zware gevangenisstraf, maffiabaas. Dan krijg je ook wel een hele zware straf. Dan ga je in isolement, dat is een heel onprettig gevangenisregime om 8 jaar aan te worden onderworpen. Dus ik denk dat dat heeft meegespeeld in zijn beweegredenen om te gaan praten."

Nederlands drugsmilieu

"Ik denk dat de verwachtingen hooggespannen zijn", zegt De Boer. De journalist sprak deze week met een kroongetuige van de Camorra over Imperiale. "Die zei: nu begint er eigenlijk een uitgebreid schaakspel tussen Imperiale en de Italiaanse justitie allereerst en dan moet je nog maar wachten wat voor een deal wordt gemaakt en of dan de internationale belangen een grote rol spelen. Daar is nog weinig over bekend, maar ik kan me voorstellen dat die een rol gaan spelen en worden gehonoreerd."

"Ze hebben natuurlijk die PGP-berichten, het zou interessant zijn als hij dat niet alleen maar zou bevestigen, maar ook nieuwe informatie heeft. Dat hij zou vertellen wie sleutelfiguren in de bovenwereld in Nederland die cocaïnehandel mogelijk maakten. Dat zou natuurlijk echt iets nieuws opleveren, ook voor Nederlandse justitie waar ze ook echt mee aan de slag kunnen gaan."

OOG Taghi maffiabaas

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie