Binnenland

Verkoeling nodig? Plant een boom!

AVROTROS
foto: Stockfoto: Stock
  1. Nieuwschevron right
  2. Verkoeling nodig? Plant een boom!

Marco Verhoef deed de uitspraak bijna terloops, in het NOS Journaal: "Ik las toevallig dat één grote boom bijna hetzelfde kan als tien airco’s." Daarmee doelt hij erop dat een bomen ervoor zorgen dat het afkoelt op straat. Hoe komt hij aan die bewering, en klopt het ook? Lammert de Bruin zoekt het uit in Feit of Fictie.

Om het uit te zoeken mailden we eerst met Marco Verhoef zelf. Hij wist echter niet meer precies waar hij over dit feit gelezen had. Dat maakte de zoektocht iets lastiger, maar al snel stuitten we op reportages bij zowel RTV Oost als L1 waar wethouders en stadsarchitecten onder meer spreken over de airco-werking van bomen in de binnenstad.

Evapotranspiratie

In die reportages werd alleen niet gemeld dat één boom voor 10 airco’s zou staan. We stuitten echter wel op een onderzoek van de Universiteit Wageningen van 2011. En jawel: daar werd het gemeld, 1 grote boom is op een zonnige dag gelijk aan 10 airco’s, te weten 20 a 30 kW. Dat komt door verdamping via de bladeren, ook wel 'evapotranspiratie' genoemd.

Via René van de Velde, onderzoeker stadsvergroening van de TU Delft, kwam nog de mondelinge bevestiging. "Uit onderzoek, van collega’s maar ook intern, kan ik bevestigen dat een grote boom gelijk staat aan zo’n 10 airco’s." In zijn eigen modellen houdt Van de Velde een precieze berekening aan. "We gaan ervan uit dat een boom op grondniveau tussen de 10 en 12 graden verkoeling brengt. In de lucht die we vervolgens inademen, wordt zo'n 1 tot 5 graden verschil gemaakt."

Daarmee kunnen we concluderen: weerman Marco Verhoef wist weliswaar niet meer waar hij zijn vondst gelezen had, maar hij had gelijk. Tien airco's kan je inwisselen voor één grote boom.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie