Binnenland

Zeg gewoon eens ‘nee’ tegen dat kind

foto: rechtenvrijfoto: rechtenvrij
  1. Nieuwschevron right
  2. Zeg gewoon eens ‘nee’ tegen dat kind

Tuurlijk, jouw kind wordt een Einstein, een Steve Jobs, een Messi. Als jij maar je best doet. Lekker overal aan toegeven en vooral geen ‘nee’ zeggen.

Een vriendin zei tegen me dat ze de tanden van haar zoontje niet poetste omdat ‘hij dat niet wilde’. Hij moest dan altijd zo hard huilen. Waarop ik achterover stuiterde van verbazing. Niet willen? Sorry, maar wat dacht je van moeten? Ze vond het zo zielig voor hem. Dus gaf ze maar toe aan het gejank. Inwendig hoofdschuddend hoorde ik het aan. Waarom liet mijn vriendin, die in het dagelijks leven toch echt geen hond was, zich door haar peuter als een hond behandelen?

Ja, ouders zijn en masse bang geworden voor hun kinderen. Bang om ze te beschadigen, bang dat ze niet meer ‘vriendjes kunnen zijn', bang dat als ze eens onaardig zijn of ‘nee’ zeggen tegen die nieuwe iPhone of speelgoedauto dit het einde betekent van het geluk van hun kinderen. Eindeloos onderhandelen ze met het grut, van of en wanneer ze hun schoenen aantrekken tot en met het afkappen van irritant ongewenst gedrag: 'Als je nu stopt met schreeuwen liefje, dan mag je straks op de iPad.'

Positief belonen

Serieus, in Amerika zijn er hele boeken vol geschreven van opvoedkundigen die beweren dat ‘nee’ zeggen helemaal niet goed is voor kinderen. We moeten ze positief belonen. En straffen is al helemaal uit den boze. Ook in Nederland prijzen ouders hun kinderen de hemel in. Oh hij is zo goed in voetbal, hij zit al in de F3, en alsof het om de Eredivisie gaat leggen ze een idioot fanatisme aan de dag. Het is de F3 godbetert. De F3! Doe normaal.

In groep 1 is het al wedstrijdje doen welk kind het eerste en het snelste AVI 6 heeft. Standaard staat er zo’n rijtje zeurpieten –altijd moeders, sorry- die met de juf moeten praten over hun kind dat ofwel hoogbegaafd is ofwel ‘meer uitgedaagd’ moet worden. Alles wat het produceert is van een geniaal niveau natuurlijk en als ik daar als doodnormale moeder naast sta denk ik: wat is er nou toch in vredesnaam zo bijzonder aan dit kind. Het is een kind, laat het verdorie zijn wat het is.

Einstein

Zeg gewoon eens ‘nee’ tegen dat kind. Dat heeft het nodig. Grenzen. Daarvoor ben je ouder. Altijd maar ‘ja tuurlijk schatje’ zeggen en alles geweldig vinden maakt geen fijne mensen van ze. Dat weten we diep vanbinnen echt allemaal wel. Het lullige is dat mijn dochter zich zes jaar kapot heeft verveeld op school en dat ik uit pure recalcitrantie nooit in die rij ben gaan staan. Er zijn momenten dat ik vrees dat ik haar daarmee tekort heb gedaan. Maar ja, als er een Einstein in haar zit, vecht die zich vast wel een keer naar buiten.

Video niet beschikbaar

Phaedra Werkhoven is te horen als co-host van De Nieuws BV Junior, iedere dinsdag tussen 13:30 en 14:00 uur in De Nieuws BV

Ster advertentie
Ster advertentie