Binnenland
NOS

Jeugdcriminaliteit neemt af, wel meer ernstige delicten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jeugdcriminaliteit neemt af, wel meer ernstige delicten

De criminaliteit onder minderjarigen en jongvolwassenen is de afgelopen zes jaar afgenomen, in vergelijking met de vijftien jaar daarvoor. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat wel een kanttekening plaatst bij die cijfers. In de laatste jaren neemt de ernstige jeugdcriminaliteit weer iets toe.

"Ik denk dat een van de problemen is dat jongeren steeds makkelijker wapens bij zich dragen. Ze zeggen dat het nodig is vanuit zelfverdediging of ze vinden het stoer omdat ze dat in raps hebben gezien. Als er dan een conflict ontstaat, dan zie je ook dat ze die wapens makkelijker gebruiken want dat hoort ook bij dat puberale gedrag, dat je heel impulsief overgaat tot actie", zegt Rianne De Back in het NOS Radio 1 Journaal. Zij heeft als landelijk jeugdofficier dagelijks te maken met jongeren die de fout zijn gegaan

Rianne De Back over jeugdcriminaliteit

Juist meer ernstige delicten

Volgens het CBS nam in de periode 2015 tot 2020 onder de meeste bevolkingsgroepen, in de meeste buurten en voor de meeste typen delicten de jeugdcriminaliteit af, vergeleken met de jaren voor 2015. Verder daalde het aantal veroordeelde minderjarigen van 2015 tot 2019 met een derde.

De daling van de jeugdcriminaliteit zet de laatste jaren niet op alle vlakken door. Dan gaat het met name om ernstige delicten. Zo steeg het aantal door justitie veroordeelde minderjarige daders van doodslag sinds 2016 met meer dan de helft naar 45 in 2019. In dezelfde periode nam ook het aantal veroordeelde minderjarige daders van vermogensdelicten, zoals diefstal of oplichting met geweld, met 13 procent toe.

Verder bleef het aantal jonge plegers van zware mishandeling de laatste jaren gelijk en waren er vorig jaar meer jonge verdachten van wapenincidenten, vergeleken met 2019.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie