Binnenland
AVROTROS

Facebook bestaat 17 jaar: ‘Het hele publieke debat speelt zich af op deze platformen’

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Facebook bestaat 17 jaar: ‘Het hele publieke debat speelt zich af op deze platformen’

De slingers kunnen worden opgehangen bij Mark Zuckerberg, want Facebook bestaat vandaag zeventien jaar. Ondanks alle schandalen en ophef gebruiken bijna drie miljard mensen wereldwijd het platform. Esther Crabbendam van Bits of Freedom kijkt in Stax&Toine terug naar de afgelopen jaren van het machtigste sociale platform ter wereld.

"Facebook kon in korte tijd snel groeien, omdat het heel bijzonder was om op een toegankelijke manier met mensen in contact te komen", vertelt Crabbendam. "Maar Facebook heeft het platform zo ingericht dat je alleen maar in contact kan komen met anderen als je zelf ook Facebook hebt, dat helpt met het groeien.

Daarnaast heeft Facebook meeste concurrenten opgekocht, zoals WhatsApp en Instagram of ze gingen deze platformen kopiëren."

Meerdere platformen gebruiken

Facebook is met 2,6 miljard actieve gebruikers per maand ontzettend krachtig, legt Crabbendam uit. "Je hebt Facebook en Google met YouTube en dat zijn dé platformen waarom wij communiceren, video's delen. Je zou kunnen zeggen dat ons hele publieke debat afspeelt op deze platformen, en dat is iets waar wij ons zorgen over maken.

Op dit moment wordt er in Europa gewerkt aan een aantal wetten om de regels te verscherpen voor grote sociale mediakanalen. Volgens Bits of Freedom zou het makkelijker gemaakt moeten worden om andere platformen te gebruiken.

"Ik gebruik zelf liever Signal dan WhatsApp, maak ik kan niet berichten via Signal sturen naar WhatsApp gebruikers. Het zou heel fijn zijn dat het makkelijker wordt om tussen platformen met elkaar te kunnen communiceren." Maar hier wordt door de EU nog niet naar gekeken.

Zorgen, maar ook voordelen

Volgens Bits of Freedom is het belangrijk om het besef te creëren dat dit grote problemen zijn. "Als we het er allemaal iets meer over gaan hebben en politici aanspreken is de kans groter dat het beter gaat worden."

Naast alle zorgen zijn er ook genoeg positieve punten aan het platform volgens Crabbendam. "Het is natuurlijk ontzettend fijn dat ik appjes kan sturen naar een vriendin die naar Amerika is verhuisd, hier heeft Facebook zeker aan bijgedragen."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie