Binnenland

Wat ging er mis rond de Haringvlietbrug?

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat ging er mis rond de Haringvlietbrug?

Ons Deltaland kent veel bruggen die gebouwd zijn in de jaren zestig en aan een opknapbeurt toe zijn. Dat levert grote problemen op als die bruggen een belangrijke verkeersader zijn tussen randstad en regio. Er is nu een hoop heisa over de Haringvlietbrug in de snelweg A29, een cruciale brugverbinding tussen Zuid-Holland, Brabant en Zeeland, want die gaat vanaf maandag twee jaar lang gedeeltelijk op slot. Sanne Waldekker van RTV Rijnmond volgt het brugdossier op de voet en vertelt erover in NOS Met het Oog op Morgen.

'Het grote probleem is dat de brug bestaat uit aluminium platen bestaat, en de klemmen waarmee die platen vastzitten trillen los door al het verkeer dat over de brug rijdt. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren,' vertelt Waldekker.

Petitie

De belangrijke noord-zuidverbinding in de A29 tussen Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee gaat twee jaar lang gedeeltelijk op slot: in beide richtingen is maar één rijbaan open en kan maximaal 50 kilometer per uur worden gereden.

Vorige week bleek uit intern onderzoek van Rijkswaterstaat dat de tijdelijke sluiting van de brug voor nog grotere stremmingen gaat zorgen dan eerder gedacht. In plaats van het eerder geschatte halfuur extra reistijd op werkdagen, is dat nu een uur.

Een petitie tegen de gedeeltelijke sluiting van de brug is door ruim 10.600 mensen ondertekend. Zowel de gemeente Hoeksche Waard als Goeree-Overflakkee noemde de maatregelen onaanvaardbaar. Begin vorige maand zeiden beide gemeenten met demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen en Rijkswaterstaat om tafel te willen zitten om alternatieven te bespreken.

Economische en logistieke gevolgen

Volgens brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) zal de langdurige sluiting van rijstroken de transportsector zeker 53 miljoen euro kosten. 'Er is niet goed nagedacht over de economische en logistieke gevolgen,' zegt Waldekker 'Denk aan hoe het moet met de hulpdiensten. Er rijdt veel spoedverkeer tussen de ziekenhuizen en de brandweer in Goeree-Overflakkee over de brug. Dat zijn dingen waar natuurlijk wel rekening mee gehouden moet worden.'

Hoe kan het dat de lokale overheden niet zijn meegenomen in dit proces? 'Rijkswaterstaat noemt dit echt een spoedmaatregel. Ze hebben geprobeerd om zo snel mogelijk iedereen te informeren, maar zeggen dat ze niet meer konden doen dan dit. Maar ik krijg het idee dat het toch heel rommelig is gegaan. Alle partijen hebben het idee dat er geen grip is op het dossier.'

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie