Binnenland
AVROTROS

Wat verandert er als je dorp de Postcodeloterij wint?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat verandert er als je dorp de Postcodeloterij wint?

Begin dit jaar viel de Postcodekanjer van maar liefst 53,9 miljoen in het kleine Friese dorp Eastermar. Ongeveer de helft van het enorme bedrag ging naar twee families, maar de rest werd verdeeld onder de andere gelukkigen in het dorp. In één klap werden veel inwoners rijk. Nu het feest gevierd is en het normale leven weer is opgepakt, begint het effect van het vallen van de loterij zich in het dorp af te tekenen.

Zijn al die enorme geldbedragen wel echt zo'n zegen geweest voor het dorp? Verslaggever Roos Oosterbaan deed voor EenVandaag een week verslag in Eastermar en zocht het uit.

Aflevering 1: De supermarkt

In de eerste aflevering zijn we in de plaatselijke supermarkt 'Alles ûnder ien dak’, waar de eigenaresse vertelt over die mooie week in januari. Langzaam werd duidelijk wie er allemaal had gewonnen en hoe groot de feestvreugde was. Een klant vertelt dat het een 'hard gelag' was als je geen lot had. Volgens hem zorgde het zelfs voor een tweedeling in het dorp.

Aflevering 2: Het hulpfonds

Nynke de Jong richtte na het vallen van het enorme loterijbedrag in Eastermar een fonds op voor de minder bedeelden in het dorp. Dat bleek minder makkelijk dan zij had gedacht. "Het voelde als mijn plicht om iets goeds met het geld te doen."

Aflevering 3: Inwoners in de bijstand

Burgemeester Jeroen Gebben leidt verslaggever Roos Oosterbaan in deze aflevering rond in zijn dorp, en krijgt een ingewikkelde vraag van een dame in de bijstand. Al ging de gemeente ervan uit dat ze geen lot had gekocht, moest ze dat toch via haar afschriften bewijzen.

Aflevering 4: Eastermar opgeknapt

In deze laatste aflevering komen we erachter wat er concreet te merken is van de hoeveelheid geld in het dorp. Niet alleen nieuwe auto’s verschenen in het straatbeeld, ook tuinen en huizen krijgen een opknapbeurt. Toch is het maar de vraag of alle miljoenen dit kleine Friese dorp écht veranderd hebben.

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie