Binnenland
BNNVARA

Wespen komen er weer aan: kijk uit voor deze soorten!

foto: Vroege Vogels/tjeerddwfoto: Vroege Vogels/tjeerddw
  1. Nieuwschevron right
  2. Wespen komen er weer aan: kijk uit voor deze soorten!

Het is augustus en je weet wat dat betekent: jouw limonade is niet meer veilig. De geel-zwarte insectenvrienden komen weer gezellig erbij zitten om jouw feestje in de tuin iets minder feestelijk te maken. Maar, wees maar niet bang: niet alle wespen steken en ze zijn ook nog eens hartstikke nuttig tegen onze grote vriend de mug. Voor welke wespen je wél moet oppassen in Nederland, gaat het in Vroege Vogels.

Deze wespen kunnen je steken

De 'gewone wesp' en de 'Duitse wesp' zijn de meest voorkomende wespen in Nederland. Zij zorgen in de tweede helft van de zomer voor overlast in Nederland. Zo op het oog zijn de soorten nauwelijks van elkaar te onderscheiden. Het heeft te maken met de tekening op het lijf.

Nestje van papier

De bekendste wespensoort in Nederland is de gewone wesp. Hiervan heb je vast wel eens een nest gezien: dat zijn die nesten die jij graag laat verwijderen uit de tuin. De gewone wesp (net als de Duitse wesp) maakt nesten van papier. Je hebt vast wel eens een wesp net zo bezig gezien op een houten bankje als in het filmpje hieronder. Door hout fijn te kauwen, wordt een grijze of bruingele, papierachtige stof gevormd waarvan de raten worden gemaakt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het hout wordt dus niet gegeten als voedsel maar als nestmateriaal. Wespen houden (net als veel mensen) van suikers (koolhydraten). Daarom is jouw zomerse, zoete drankje of bijvoorbeeld een rijpe vrucht, zo gewild door het geel-zwarte beestje. Daarnaast moet het lijf van de wesp worden onderhouden en de larven worden gevoerd. Daarvoor heeft de wesp eiwitten nodig. Die nemen ze tot zich door andere insecten te vangen, zoals muggen.

Een geel-zwarte nachtmerrie

In één nest kunnen veel wespen voorkomen: een goed ontwikkeld wespenvolk kan soms zelfs uit 5000 of meer wespen bestaan. Dat klinkt als een geel-zwarte nachtmerrie niet waar? Hoewel bijna alle wespen mensen de stuipen op het lijf jagen, hoef je eigenlijk alleen voor de gewone en de Duitse wesp op te passen. Dit zijn namelijk de enige wespen in Nederland die steken.

Ondanks dat je misschien het idee hebt dat wespen je zomaar steken, is dat in principe niet het geval. Een wesp steekt als hij zich in het nauw gedreven voelt of wanneer het nest wordt verstoord. En als je dan wordt gestoken, dan voel je dat goed. Want een wespensteek kan erg pijn doen.

Wat te doen bij een wespensteek?

De huid waar je bent gestoken zwelt op, kleurt rood en gaat het gepaard met een stekende pijn. Als je wordt gestoken is het belangrijk dat je de steek eerst koelt. Daarna kun je tegen huidirritatie aloë vera erop smeren. Stel dat je in je mond wordt gestoken kan je op een ijsblokje zuigen om de zwelling tegen te gaan en is het belangrijk om 1-1-2 te bellen. Ook bij een allergische reactie moet je gelijk een arts raadplegen.

Wat weet jij allemaal van bijters, stekers en prikkers? Test hier je kennis en win een Vroege Vogels verrassingspakket!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie