Binnenland
BNNVARA

Tiny Kox: 'Ollongren moet voor huurders harder op grote trom slaan'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tiny Kox: 'Ollongren moet voor huurders harder op grote trom slaan'

"Een minister zonder begroting is een minister zonder toekomst", zegt Tiny Kox in De Nieuws BV over minister Ollongren. De fractievoorzitter van de SP in de Eerste Kamer hoopt dat de huren volgend jaar niet verhoogd worden.

Minister Ollongren komt nu met een nieuw voorstel waarin 10% van de huurders in Nederland geen huurverhoging krijgen. Volgens Kox is dat nog niet genoeg: "Er zijn nog 90% andere huurders waarvan de Eerste Kamer zegt dat die ook geen huurverhoging zouden moeten krijgen. Die kloof is nog niet overbrugd." In de Tweede Kamer wordt nu over haar begroting gepraat, maar Kox zegt, "de Eerste Kamer beslist uiteindelijk of haar begroting doorgaat."

Minister zonder begroting

"Een minister zonder begroting is een minister zonder toekomst", zegt Tiny Kox, "en de minister realiseert zich dat ook." De 90% huurders die overblijft, zijn volgens Kox voornamelijk mensen die nu tijdens de coronacrisis de grootste klappen zullen opvangen. "Het minste wat de minister kan doen is de huren tijdelijk bevriezen in coronatijd, voor alle huurders."

Natuurlijk vindt Kox het fijn dat er voor 10% van de huurders iets gedaan wordt, "maar nu moet er ook wat voor de overige 90% gedaan worden. Ik heb dit voorstel gedaan in coronatijd, waarin we weten dat er nog heel veel akelige dingen op mensen af gaan komen en die gaan bovengemiddeld bij huurders neerslaan."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Redelijke eis

Kox: "De minister begrijpt dat de eis vanuit de Eerste Kamer buitengewoon redelijk is, een tijdelijke stop op huurverhoging in tijden van corona. Maar, de minister moet iets harder op de grote trom slaan en tegen haar collega's zeggen 'de miljarden vliegen me om de oren, maar 400 miljoen voor alle huurders in Nederland zou te veel zijn'?"

"Laten we hopen dat het een mooi kerstcadeau wordt, en dat de huren volgend jaar niet verhoogd worden", besluit Kox.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tiny Kox over huurverhoging

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie