Binnenland
AVROTROS

'Logisch dat de zorgsalarissen niet worden verhoogd'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Logisch dat de zorgsalarissen niet worden verhoogd'

Het kabinetsbesluit van afgelopen week rondom de zorgsalarissen is heel goed te begrijpen. "Het gaat tegen de bestaande afspraken in", zegt Marc van der Meer, bijzonder hoogleraar Onderwijsarbeidsmarkt aan de Tilburg University en kenner van de publieke sector, in dr Kelder en Co. "Je moet weten hoe de systematiek werkt."

#254 - Het slechte humeur van de sociale sector - De Jortcast

Video niet beschikbaar

Volgens Van der Meer heeft het kabinet aan het begin van deze regeerperiode afspraken gemaakt die in beton gegoten zijn. Hierdoor is er weinig ruimte om te manoeuvreren. Daarnaast gaan politici helemaal niet over de salarissen. De politiek bepaalt de kaders, daarna begint het spel tussen werkgevers en werknemers. In die onderhandelingen wordt de CAO en dus ook het loon vastgesteld. "Moet dat nu dan opengebroken worden? Ik denk van niet."

Budget

Den Haag gaat wèl over het budget. Daarom vraagt dr Kelder zich af of de kwaliteit van bijvoorbeeld het onderwijs en de zorg beter wordt als daar meer geld naar toe gaat. De hoogleraar geeft aan dat deze stelling niet makkelijk te beamen is. Over het algemeen, geldt dit voor het onderwijs wel en voor de zorg niet. De zorg wordt door allerlei factoren, zoals vergrijzing, gewoon duurder de komende jaren.

Daarbij wil Van der Meer benadrukken dat het niet alleen om lonen draait. "Werkdruk, verloop, mate van ontplooiing zijn ook belangrijke factoren." Dr Kelder vindt dat er niet zo gebedeld moet worden. "In de publieke sector krijg je een prima salaris en kan je lekker in deeltijd werken." De hoogleraar zegt dat capaciteitsproblemen in bijvoorbeeld het onderwijs opgelost kunnen worden, als er meer uren worden gewerkt. Dus bijvoorbeeld van 16 naar 20 of van 32 naar 36 uur.

Productiviteit

Daarnaast is het voor de publieke sector van belang dat de productiviteit omhoog gaat, vertelt Van der Meer. "Doordat de prikkel van de markt ontbreekt, blijft de productiviteit achter. Het bekende Baumol-probleem. Zowel zorgmedewerkers als leraren vertonen steeds hetzelfde kunstje. Ook als ze dit goed doen levert dit geen extra productiviteit op. Scholen en ziekenhuizen moeten lerende organisaties worden. Ze moeten anders gaan werken."

Ster advertentie
Ster advertentie