'Laatste dat we willen is elk ministershuis in beton gieten'
- Nieuws
- 'Laatste dat we willen is elk ministershuis in beton gieten'
Met terugtrekken heeft de politie gisteren goed gehandeld bij het huis van minister Van der Wal (stikstof). Dat zegt Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond in Spraakmakers. We zijn in een 'nieuwe fase' terecht gekomen, met meer opschaling en grotere inzet van middelen. Maar we moeten niet doorslaan.
Video niet beschikbaar
Protesterende boeren braken gisteravond bij de woning van stikstofminister Van der Wal door een politieblokkade heen. "Het was een tactisch besluit", zegt Struijs. "Het ziet er misschien niet zo fraai uit. Maar vanuit de politieprofessie is er heel veel begrip voor." De voorzitter legt uit dat de politiesterkte verdeeld moest worden: boerenacties waren versnipperd en er moesten meerdere politici en bestuurders beschermd worden - iets waar hij verder niet over wil uitweiden.
We moeten demonstraties bij mensen thuis gewoon verbieden, zegt Joost Eerdmans van JA21. "Ik ben daar wel klaar mee. Wat heb je te zoeken bij een woonhuis. Dat geeft ontzettend veel onrust." Het verbod zou bijvoorbeeld via de APV geregeld moeten worden, stelt hij voor. Demonstratieplekken aanwijzen kan ook helpen.
Beton
Hij wijst er bovendien op dat boeren het tegenovergestelde bereiken. "Ondanks alle goede bedoelingen en terechte wanhoop, gaan ze hun gelijk niet halen. Dit werkt averechts. Een klein groepje verziekt het voor de rest. Dat moet je hard afstraffen."
Struijs ziet dat we in "een nieuwe fase" terecht zijn gekomen. "Dat betekent dat je nog meer op gaat schalen en nog meer middelen gaat gebruiken". Het zit ‘m vooral in materiaal. "Laat ik heel duidelijk: ik ben er echt geen voorstander van om het leger in te zetten. Dat is in deze fase onzin." Voor een permanente post zijn allerlei mogelijkheden. "Maar het laatste dat we willen is dat elke ministershuis in beton wordt gegoten."
Terreur
Als er iemand aan zet is, dan is het de minister, vindt Frank Wassenberg. Het Tweede Kamerlid van de PvdD vraagt samen met D66 een spoeddebat aan. Maar Rutte zit bij de Navo-top in Madrid en zegt niet te kunnen komen. Wassenberg hoopt dat hij anders later komt, want hij heeft een appeltje met hem te schillen. Niet alleen vanwege de acties die 'dichtbij terreur' aan het komen zijn.
"Ik wil ook dat hij excuses aanbiedt voor wat afgelopen jaren is gebeurd. Hij heeft deze zaak totaal laten ontsporen. Boeren worden al veertig jaar aan het lijntje gehouden. Iedereen wist dat stikstofbeleid niet houdbaar was."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!