Binnenland
NOS

Vervoerders vrezen ontslaggolf in ov

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vervoerders vrezen ontslaggolf in ov

Er dreigt een ontslaggolf in het openbaar vervoer. Als gevolg van de coronacrisis mijden veel mensen het ov, ook nu de dienstregeling weer normaal is. Dat leidt tot financiële problemen bij vervoerders, die ontslagen tot gevolg zullen hebben, waarschuwt koepelorganisatie OV-NL.

De vereniging waarin de NS en de regiovervoerders samenwerken, houdt rekening met het verlies van honderden banen, bovenop de ongeveer 2000 banen die NS denkt te moeten schrappen. "We zitten op dit moment op ongeveer de helft van het aantal reizigers dat we voor corona hadden", zegt voorzitter Pedro Peters van OV-NL in het NOS Radio 1 Journaal.

"Het kabinet heeft opgeroepen: mijd het ov. We moesten echt alleen voor de hoogstnoodzakelijke reizen ermee reizen. Daar hebben de mensen ongelofelijk goed naar geluisterd. We zijn teruggezakt naar nog maar 10 procent van het aantal reizigers dat we hadden. We zitten nu weer op 50 procent, dus het gaat langzaamaan de goede kant op, maar we zitten nog lang niet op 100 procent."

Compensatiepakket

Dit jaar wordt het openbaar vervoer nog gesteund met een compensatiepakket ter waarde van zo'n 1,5 miljard euro, zegt Peters. "Maar ja, in januari is dit probleem echt nog niet opgelost." OV-NL verwacht dat eind dit jaar maximaal 70 procent van de reizigers het ov weer gebruikt, waarmee de vervoerders dus 30 procent van hun inkomsten zouden mislopen.

Begin volgende week hebben de openbaarvervoerbedrijven een spoedoverleg met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. "Wij willen voor Prinsjesdag duidelijkheid hebben hoe we verdergaan in het nieuwe jaar."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie