Binnenland
NOS

Oud en nieuw: overlast door vuurwerk; letsel door drank

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud en nieuw: overlast door vuurwerk; letsel door drank

Voor het eerst sinds de coronapandemie is er geen landelijk vuurwerkverbod. Toch houden verschillende gemeenten in Nederland dit verbod aan, waaronder gemeente Haarlem. Volgens burgemeester Jakob Wienen zorgt vuurwerk voor toenemende overlast en schade. "Vorig jaar was er 150.000 euro schade ondanks het verbod. Dat is absurd", zegt Wienen in het NOS Radio 1 Journaal.

Kleine pakkans

Toch werd ook vorig jaar in zijn gemeente vuurwerk afgestoken en ook dit jaar zal het niet stil blijven, verwacht Wienen. "Er zal vanavond vuurwerk te horen en te zien zijn. Maar mensen moeten er wel rekening mee houden dat ze een bon krijgen en dat hun vuurwerk wordt ingenomen." De pakkans is echter niet heel groot, omdat de gemeente niet voldoende handhavers heeft om iedereen op de bon te slingeren.

"Mensen weten dat het verboden is, en wij gaan ervan uit dat steeds meer doordringt dat dit niet mag en ze er dus mee stoppen. Dat vuurwerk wel in de stad verkocht mag worden noemt hij ongelukkig. Het zou volgens Wienen makkelijker zijn om ook de verkoop te verbieden, maar dat ging dit jaar niet meer lukken. De burgemeester verwacht dat er in de toekomst een algeheel vuurwerkverbod komt. "Het is mij opgevallen dat in de afgelopen jaren de steun voor vuurwerkgebruik afneemt", aldus Wienen.

Alcohol- en drugsgebruik

Toch is vuurwerk niet de grootste boosdoener in de zorg op oudejaarsavond. De spoedeisende hulp ligt rond de jaarwisseling niet zozeer vol met vuurwerkslachtoffers. Het is met name het overmatig alcohol- en drugsgebruik dat zorgt voor de meeste opnames, vertelt David Baden, voorzitter van de Vereniging van Spoedeisende Hulpartsen in het NOS Radio 1 Journaal. "Het staat bijna niet in verhouding met mensen die letsel hebben door vuurwerk."

Baden ziet vooral beschonken mensen die zijn gevallen en zich lelijk hebben bezeerd. Vuurwerkletsel zorgt vaak wel langduriger letsel, maar het merendeel van de mensen ligt zijn roes uit te slapen of heeft ernstiger omdat ze bijvoorbeeld van de fiets zijn gevallen. "Collega's krijgen met oud en nieuw het idee dat ze een kroeg binnenlopen."

Ster advertentie
Ster advertentie