Binnenland
NOS

PFAS-norm fors verhoogd, oplossing voor veel bouwprojecten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. PFAS-norm fors verhoogd, oplossing voor veel bouwprojecten

Het kabinet wil de zogenoemde PFAS-norm fors verhogen om de bouw vlot te trekken. De norm wordt verachtvoudigd naar 0,8 microgram per kilo grond, bevestigen bronnen in Den Haag.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ingewijden denken dat driekwart van de bouwwerkzaamheden die nu stilliggen weer door kan. Het is de bedoeling dat het kabinetsbesluit vandaag officieel naar buiten komt.

Sinds oktober geldt er een scherpe norm voor PFAS, een verzamelnaam voor chemische stoffen die schadelijk en vervuilend zijn. Als er meer dan 0,1 microgram PFAS per kilo bouwgrond in de bodem zit, mag er geen grond worden verplaatst.

Meer dan 85 procent van de geteste grond zit boven die strenge norm. Daardoor kregen bouwbedrijven, baggeraars en grondverzetsbedrijven er last van en kwamen veel projecten stil te liggen.

Het kabinet heeft besloten de norm te verhogen na onderzoek van het RIVM. De nieuwe norm is tijdelijk, en bedoeld om het bouw- en baggerwerk weer vlot te trekken.

1100 metingen

Het was een spoedopdracht voor het RIVM: in een paar weken tijd zijn 1100 metingen geanalyseerd die provincies en gemeenten door het hele land hadden gedaan. Daarbij is gekeken naar plekken waar de bodem niet heel erg vervuild is, dus wat representatief is voor de rest van Nederland.

Volgend jaar gaat het RIVM zelf op 100 locaties in Nederland meten, en dan komt het instituut met een definitieve waarde. Naar verwachting is dat rond de zomer volgend jaar.

In de coalitie klinkt opluchting omdat de norm nu omhoog gaat, maar ook gemor. Sommigen vinden dat het te lang heeft geduurd voordat minister Van Veldhoven (Milieu en Wonen) de strenge norm weer aanpaste. De bouw heeft daar te lang last van gehad, menen zij.

Rob Koster en Roel Pauw

Ster advertentie
Ster advertentie