Binnenland

Trump niet van plan Ruslandonderzoek te stoppen

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Trump niet van plan Ruslandonderzoek te stoppen

[NOS] Donald Trump is niet van plan het onderzoek naar zijn banden met Rusland stil te leggen. Gevraagd of hij onderzoeker Robert Mueller wil ontslaan, antwoordde de president: "Nee, dat zal ik niet doen. Verrast?"

Trump heeft voortdurend kritiek op het onderzoek, dat volgens hem een vooringenomen heksenjacht is. Dit weekend betoogde een van zijn medewerkers dat Mueller onrechtmatig tienduizenden e-mails in handen heeft gekregen.

"Het ziet er niet goed uit. Het is bedroevend dit te zien. Mijn mensen waren erg overstuur", zei Trump daarover in een reactie. Hij voegde eraan toe dat er volgens hem niets bijzonders in de mails te lezen zou zijn, "omdat er geen complot was".

Privémails?

Gisteren zei een medewerker van Trumps overgangsteam dat Mueller de e-mails nooit van de Amerikaanse overheidsdienst GSA had mogen krijgen. De dienst leverde kantoorruimte en apparatuur voor Trumps medewerkers die zijn komst naar het Witte Huis voorbereidden.

Het Trump-kamp betoogt dat de e-mails privé zijn en de GSA ze daarom nooit had mogen overleggen. De GSA bezweert dat het Trump-team is verteld dat privacy niet geldt voor mails op overheidsservers.

Het gaat om mails van dertien sleutelpersonen in het overgangsteam. Die kunnen meer inzicht geven in de overwegingen van Trumps buitenlandpolitiek en personeelsbeleid. Oud-veiligheidsadviseur Michael Flynn is al aangeklaagd, omdat hij illegaal contact met Rusland zou hebben gezocht.

'Idioot'

Trump is al langer kritisch op het onderzoek van Mueller. Vorige week kwam diens team onder vuur te liggen omdat een medewerker zich laatdunkend over Trump had uitgelaten in sms'jes ten tijde van de verkiezingscampagne.

"Ik ben woest. Trump is verdomme een idioot die niet eens een coherent antwoord kan geven", had de man ge-sms't, later gevolgd door "OMG DIT IS VERDOMD ANGSTAANJAGEND", over Trumps winst bij de verkiezingen. De medewerker is door Mueller van het onderzoek gehaald.

Republikeinse Congresleden spraken schande van de berichten, maar spraken ook hun vertrouwen uit in de integriteit van Mueller. Ook Trumps onderminister Rosenstein, de man die Mueller aannam en hem ook zou moeten ontslaan als de president daar opdracht toe geeft, bleef hem steunen. "Dit is geen heksenjacht."

Ster advertentie
Ster advertentie