Binnenland
BNNVARA

Michiel van Nispen (SP): 'Nabestaanden van moord moet schoonmaak van huis uit handen genomen worden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Michiel van Nispen (SP): 'Nabestaanden van moord moet schoonmaak van huis uit handen genomen worden'

Na de moord op een dierbare blijven nabestaanden soms zitten met een bebloede woning die ze zelf schoon moeten maken. Een pijnlijke en traumatisch taak. SP-Tweede Kamerlid Michiel van Nispen maakt zich hard voor het zoeken naar een oplossing, zodat deze confronterende taak uit handen genomen kan worden. En met succes; in het Tweede Kamer-debat van afgelopen woensdag is afgesproken dat dit vanaf eind dit jaar voor nabestaanden geregeld zal worden. Met Mariët Bosch, nabestaande, vertelt hij in De Nieuws BV waarom dit zo belangrijk is.

In 2020 werd de 22-jarige Shelley Bosch in haar huis om het leven gebracht door haar toenmalige partner. Toen de moeder van Bosch, Mariët Bosch, een paar dagen later het huis mocht betreden, met de aankondiging dat de woning schoon opgeleverd zou zijn, trof zij het tegenovergestelde aan. "Op meerdere plekken ontdekte ik bloed, in de woonkamer, op de tv en de muren." Na een gesprek met de advocaat hoorde Bosch dat haar dochter was vermoord in de keuken. Toen zij eenmaal daar de keukenkast opentrok, trof ze de bloederige handafdruk van haar dochter aan.

Zelf schoonmaken

Tweede Kamerlid Van Nispen las over het verhaal van de familie Bosch en is sinds die tijdens bezig het kabinet tot oplossingen te bewegen. "Mevrouw Bosch moest de woning zelf opruimen en niemand kon haar helpen of adviseren. Daar moet toch een oplossing voor mogelijk zijn?" Van Nispen ging in gesprek met de politie en Slachtofferhulp Nederland maar tot voor kort was er nog niks van dit soort hulp mogelijk.

Tweede keer gedupeerd

Dat er geen schoonmaakteam vanuit de politie of overheid geregeld is, vindt Van Nispen onbegrijpelijk. "Dat dit niet de taak van agenten is, begrijp ik. Maar dit moet door een instantie geregeld worden, dan wel de politie of Slachtofferhulp. Dit soort zaken moet slachtoffers en nabestaanden uit handen genomen worden." Slachtoffers kunnen zelf een schoonmaakbedrijf inschakelen maar draaien daarvoor zelf voor de kosten op. "Op die manier wordt iemand voor de tweede keer gedupeerd", aldus van Nispen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Oplossing

Nu is in het Kamerdebat van afgelopen woensdag naar aanleiding van het voorstel van Van Nispen toegezegd dat dit opgelost gaat worden. Minister Weerwind voor Rechtsbescherming zou hebben gezegd dat dat er eenduidige landelijke afspraken komen. "De overheid zorgt voor de oplossing, als staat het nog niet tot in de puntjes op het papier", aldus van Nispen.

Bosch is blij dat er er actie ondernomen wordt en hoopt vooral dat de controle op politie en schoonmakers zorgvuldig is om de nabestaanden te beschermen. "Bij ons ging de controle fout, en de woning van mijn dochter zal daarom voor altijd op mijn netvlies staan."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie