Binnenland
MAX

Nabestaanden komen in actie voor meer aandacht cold cases: 'Je blijft altijd hopen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nabestaanden komen in actie voor meer aandacht cold cases: 'Je blijft altijd hopen'

Hoe voorkom
je dat een onopgelost misdrijf of een vermissing wordt vergeten? De Federatie
Nabestaanden van Geweldsslachtoffers wil dat dit soort zaken in de aandacht
blijven. Daarom gaat de Federatie samen met de Peter R. de Vries Foundation
korte filmpjes verspreiden over zogenoemde cold cases. In de hoop dat dat
nieuwe tips oplevert, vertelt bestuurslid Sandra Bindi in Villa VdB.

Nabestaanden cold cases vragen aandacht: "Zolang mensen er aan denken kan er een tip komen die naar de dader leidt"

"In die filmpjes, die we gaan delen op social media, zie je oproepen van onder meer nabestaanden. Het is voor hen het zwaarst dat zaken een open einde hebben. Je blijft altijd hopen op een oplossing of in ieder geval meer informatie over hoe iets gegaan is", zegt Sandra Bindi.

Oma

Sandra Bindi kan er over mee praten. Haar oma is in 2005 in haar eigen huis gedood. Die zaak is nooit opgelost. "We zijn er heilig van overtuigd dat er mensen zijn die iets gezien of gehoord hebben. We hebben wel vermoedens maar die kan je moeilijk uitspreken. Het is een bekende geweest van mijn oma, dat denken we wel. Ze heeft voor iemand de deur opengedaan."

Sandra heeft samen met haar tante daarom ook een filmpje opgenomen. Daarin roepen ze mensen op om alsnog naar voren te komen met informatie. "Het kan zijn dat mensen jaren na dato toch iets durven te vertellen."

Hoop

Als andere grote cold cases, zoals die van de moord op Nicky Verstappen, jaren na dato worden opgelost, geeft dat veel hoop volgens Sandra Bindi. "Je hoopt allemaal op dat telefoontje dat de gouden tip is binnengekomen of dat ze een verdachte hebben. We leven als nabestaanden binnen de Federatie heel erg met elkaar mee en komen ook af en toe bij elkaar. Je moet een cold case zichtbaar blijven maken. In die zin zijn podcasts over onopgeloste zaken ook heel belangrijk voor ons. Het triggert de samenleving om mee te helpen met nadenken over de circa duizend coldcase zaken en vermissingen die er nog liggen."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie