Binnenland
MAX

Martijn raakte gefascineerd door strandpalen: 'Geen paal is hetzelfde'

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Martijn raakte gefascineerd door strandpalen: 'Geen paal is hetzelfde'

Misschien heb je er weleens op geklommen, als punt van markering gebruikt of misschien loop je er gewoon straal voorbij. Je kent ze in ieder geval van een wandeling op het strand: strandpalen. Die houten palen die in rijen aan de kust zijn opgesteld, vaak met een nummer erop. Martijn de Groot raakte gefascineerd door strandpalen en maakte het fotoboek: Strandpalen van Nederland, het meetlint langs de Noordzeekust.

Martijn z'n fascinatie voor strandpalen begon al vroeg, in zijn jeugd. Over wat strandpalen zo bijzonder maakt vertelt hij: "Je bent in een woeste ruimte, een vormeloze ruimte met alleen maar zand, lucht, golven en krijsende meeuwen. Zon paal staat daar dan, als enige voorwerp, kaarsrecht. Het is op het strand de enige vorm van menselijke activiteit. Je kunt zien: hier is iemand geweest. En dat gaat je dan boeien", vertelt hij in Villa VdB.

Geen paal hetzelfde

Geen paal is hetzelfde, de een is nog meer versleten dan de ander. Ze zijn verschillend van kleur, vorm en dikte. Toch zijn de palen anderhalve eeuw geleden wel met één doel geplaatst: als meetpunt. Door het het meten van de afstand tot de hoogwaterlijn, laagwaterlijn en tot de duinvoet werd kennis vergaard over de ontwikkeling van het strand. Afkalvingen van zand werden op die manier in kaart gebracht, een methode die tot de jaren 90 van de vorige eeuw nog werd gebruikt.

Palen moeten blijven

Toen de palen in jaren 90 niet meer in gebruik waren, werden er een hoop weggehaald. De Groot: "Daar begonnen een hoop mensen tegen te protesteren: de VVV, veiligheidsregio's en sommige toeristen, gemeenten. Men wilde de palen houden. Voor de KNRM bleken de palen ook nuttig, want die zijn toch wel handig voor oriëntatie. Als een kind zoek is of als iemand dreigt te verdrinken kun je beter gebruikmaken van een paal dan van een GPS systeem."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie