Binnenland
AVROTROS

Suzanne zoekt fulltime afval op het strand: 'Alle kleine beetjes helpen'

foto: EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. Suzanne zoekt fulltime afval op het strand: 'Alle kleine beetjes helpen'

Op de Nederlandse stranden hoef je niet lang te zoeken, wil je lege flesjes, vertrapte blikjes of plastic afval van de industrie tegenkomen. Suzanne Klaassen ergerde zich zo aan al het afval dat ze een carrièreswitch maakte.

Zo'n zes keer per week gaat ze met een groep vrijwilligers naar de stranden van Bloemendaal of Zandvoort aan Zee om plastic op te ruimen.

Meer initiatieven

"7 jaar geleden waren er nog niet zoveel initiatieven", vertelt Suzanne die in 2015 het project 'Juttersgeluk' startte. "Het heeft echt een vlucht genomen. Er waren natuurlijk wel schoonmaakacties, maar niet mensen zoals ik die er hun werk van hebben gemaakt."

Deelnemers zijn vrijwilligers en mensen zonder regulier betaald werk. Het geld voor het project komt voor 70 procent van subsidies en fondsen. Andere inkomsten komen van voorwerpen die de groep zelf maakt van voorwerpen die ze vinden.

Zeepbakjes en oorbellen

Want niet alles wat ze bij 'Juttersgeluk' vinden gaat meteen de prullenbak in. Peuken, touw en piepschuim komen daar wel terecht, maar voorwerpen als flessendopjes worden meegenomen om te recyclen.

"We hebben een oven en een shredder staan. Die gebruiken we om zeepbakjes te maken, maar ook lampenkappen en sieraden zoals oorbellen."

'Druppel op een gloeiende plaat'

Soms voelt het wel alsof Suzanne een verloren strijd aangaat, maar ze heeft de afgelopen jaren wel het bewustzijn zien toenemen. "Een tijd geleden werd er campagne gevoerd tegen het oplaten van ballonnen. Sindsdien vinden we die veel minder langs de kust."

"Het is een druppel op een gloeiende plaat," geeft ze toe, "maar alle kleine beetjes helpen. Veel mensen zeggen dat het geen zin heeft en dat het bij de bron aangepakt moet worden. Daar ben ik het mee eens, maar wij helpen in ieder geval mee door dit stukje aan te pakken."

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie