Binnenland
NOS

Gaan de maatregelen van het kabinet de energie-kloof dichten?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gaan de maatregelen van het kabinet de energie-kloof dichten?

De energiecrisis zorgt voor een verdere kloof tussen arm en rijk in Nederland. Komende dinsdag is het Prinsjesdag en de miljoenennota is al uitgelekt. Het kabinet gaat miljarden steken in de verbetering van de koopkracht en het verlagen van de energierekeningen. Gaan die maatregelen de kloof dichten?

Energie-ellende

Politiek historicus aan het Clingendael Instituut René Cuperus houdt zich al langer bezig met de tweedeling in ons land. Hij is auteur van de Atlas van Afgehaakt Nederland. "Vreemd genoeg is het te laat ingeschat door het kabinet dat die energierekeningen een drama voor mensen wordt. Op dit moment wordt er gesproken over een eventueel prijsplafond. Dat is eigenlijk wat de meest beschaafde landen op dit moment doen, om mensen te beschermen tegen die energie-ellende."

De Atlas van Afgehaakt Nederland is al twee jaar geleden geschreven, vertelt Cuperus: "Er zijn enorme spanningen in de samenleving gaande die steeds meer de kloof tussen kansrijk en kansarm groter maken." Die klimaattransitie is steeds meer een elitevraagstuk, zegt hij. Hierdoor werd de kloof nog groter. "Sommige mensen konden veel investeren in warmtepompen, Tesla's en zonnepanelen. Die scheppen nu tegen elkaar op hoe weinig ze betalen per maand. En je hebt de armen die enorm het slachtoffer zijn van deze klimaattransitie, omdat ze in heel slecht geïsoleerde huizen wonen."

Sociaal contract

Filosoof en cabaretier Tim Fransen is een boek aan het schrijven over de verdeeldheid in onze samenleving met de veelzeggende titel "Leven in het Calamiteitperk". Volgens Fransen heeft een crisis de potentie om dichter bij elkaar te komen, maar: "Maar als je het verkeerd aanpakt heeft het ook de potentie om een samenleving uit elkaar te spelen. Er zijn altijd verschillen in een samenleving, maar je hoopt dat die min of meer rechtvaardig tot stand komen. Maar als je de financiële crisis neemt, daarin zijn commerciële banken geholpen met publieksgeld. Toen hadden we de wooncrisis, waarbij een deel van de mensen slapend rijk is geworden. En we hadden de coronacrisis, waardoor de verschillen alleen maar groter zijn geworden."

Van een eerlijk sociaal contract is eigenlijk geen sprake meer, zegt Fransen. "Dan is het ook niet vreemd dat mensen op een gegeven moment opportunistisch worden. Dat het sociale weefsel afbreekt, en het meer ieder voor zichzelf was."

Wat moet er gebeuren om het tij te keren? Beluister het volledige gesprek met Fransen en Cuperus hier.

Vooruitblik op Prinsjesdag: gaan de maatregelen de kloof tussen arm en rijk dichten?

Ster advertentie
Ster advertentie