Binnenland

Diederik Gommers: 'Intensive cares moeten mogelijk volgende week reguliere zorg afschalen'

WNL
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Diederik Gommers: 'Intensive cares moeten mogelijk volgende week reguliere zorg afschalen'

De intensive cares moeten volgende week mogelijk de reguliere zorg gaan afschalen. Dat zegt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1. Vanwege het oplopende aantal coronapatiënten dat op de intensive care ligt, zijn er hier niet genoeg artsen om voor de patiënten te zorgen.

"Onze IC in Rotterdam ligt nu vol met normale patiënten, anders dan covid", vertelt Gommers. "Nu krijgen we de eerste covid-patiënten en moeten we beslissingen gaan nemen of we zorg kunnen uitstellen. Dan ben je triage (medische selectie, red.) aan het doen. We moeten belangrijke operaties en chemokuren van kankerpatiënten uitstellen omdat er zoveel covid-patiënten binnenkomen. Als de maatschappij zich dan niet aan de regels blijft houden, geeft dat niet zo’n goed gevoel. Daarom roep ik iedereen op om mee te helpen zodat er zo min mogelijk mensen covid-19 krijgen."

'Kunnen we het nog aan?'

Gommers merkt dat de discussie over wat precies te doen toeneemt in de ziekenhuizen. "Kunnen we het nog aan? Kunnen we dat kleine aantal patiënten er nu bij hebben of moeten we de gewone reguliere zorg nu gaan afschalen? In Amsterdam en Leiden was dat al bekend, in Rotterdam en regio merken we dat nu ook al. We merken dat we misschien volgende week al de reguliere zorg moeten gaan afschalen omdat we mensen te kort komen om voor de patiënten te zorgen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie