Binnenland
KRO-NCRV

Senaatsvoorzitter: Corona of niet, verhuizing Eerste Kamer komende zomer

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Senaatsvoorzitter: Corona of niet, verhuizing Eerste Kamer komende zomer

De voorzitter van de Eerste Kamer, Jan Bruijn (VVD) , is in tegenstelling tot zijn collega-voorzitter Arib van de Tweede Kamer wel overtuigd van de noodzaak van de verhuizing voor de renovatie van het Haagse Binnenhof. "Het moet wel heel gek lopen als die verhuizing deze zomer niet doorgaat", zegt Bruijn tegen Sven Kockelmann in het programma 1 op 1.

Video niet beschikbaar

Terugzendrecht

Op dit moment heeft de Eerste Kamer vooral de plicht voor of tegen een wetsvoorstel te stemmen dat al door de Tweede kamer is aangenomen. Maar de Rijksministerraad heeft ingestemd met het wetsvoorstel van het zogenaamde terugzendrecht. Dat zou betekenen dat er een grondwetswijziging plaats zou vinden en dat de Eerste Kamer een wetsvoorstel terug kan sturen naar de Tweede kamer met een verbetering. Dat zou de eerste grote verandering zijn in 150 jaar.

Bruijn: "De Eerste Kamer kan dan een snellere weg bewandelen door rechtstreeks het gewijzigde wetsvoorstel terug te sturen in plaats van dat het weer opnieuw langs al die lagen van ambtenaren moet."

De Senaatsvoorzitter weet nog niet hoe deze wet er definitief uit gaat zien: "Het is nog een pril stadium." De weg naar die grondwetswijziging kan ook nog lang zijn en zelfs over de aankomende verkiezingen worden getild. "De tijd die daarvoor nodig is, is afhankelijk van de grondigheid die we daarbij aan de dag leggen."

Verhuizing Eerste Kamer

Wat in ieder geval wel gaat gebeuren is de verhuizing van de Eerste Kamer. En dat terwijl de voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib, heeft aangegeven niet te willen verplaatsen naar een tijdelijk pand. Bruijn: "Er zijn zo gezegd vier bewoners van het Binnenhof en wij doen niet zaken met elkaar, maar met onze huisbaas, het Rijksvastgoedbedrijf.

Het uitstellen van de verhuizing zou alleen maar extra geld kosten. Hoe het met de andere drie bewoners zit, daar kan ik niets over zeggen." Het laatste woord is nog niet gesproken over de aankomende grondige renovatie van de ruim 800 jaar oude gebouwen in het hart van onze democratie. Maar, besluit Bruijn: "als ik niet van discussies hield, zat ik niet in de politiek."

Geschiedenisboekje

Wie meer wil weten over onder meer de lotgevallen van de door de nazi's in 1942 vermoorde senator Simon de la Bella doet er goed aan volgens de Eerste Kamervoorzitter om het boek 'Oorlogslichting' te lezen. "De publicatie is bedoeld als monument", aldus VVD-senator Bruijn.

In dit boek staat hoe het alle Eerste Kamerleden verging voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Laurens Dragstra, stafjurist bij de griffie van de Eerste Kamer, heeft dit 148 pagina's tellende historische overzicht geschreven. Het geschiedenisboekje is gratis te bestellen bij de Eerste Kamer der Staten-Generaal en is gratis te verkrijgen zolang de voorraad strekt.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie